VYBRAT REGION
Zavřít mapu

První halušky vařil, když mu bylo sedm

České Budějovice –To číslo vypadá neuvěřitelně: 8:55. Necelých devět minut stačilo Mariánu Szekelymu na to, aby navařil halušky.

18.2.2010
SDÍLEJ:

Marián Szekely, mistr světa ve vaření halušek, vedl ve středu porotu při Haluškových pretecích v budějovickém hotelu Budweis.Foto: Deník/ Jaroslav Sýbek

Šedesátiletý mistr světa v přípravě tradičního slovenského jídla včera večer rozhodoval, kdo udělá nejlepší pokrm při Haluškových pretecích v budějovickém hotelu Budweis.

Sám je poprvé uvařil, když mu bylo sedm let. „To byl první pokus a celkem dobré,“ usmívá se muž, který v životě dělal leccos: kotelníka i záchranáře v horské službě. Halušky vařil pro kamarády i na svatbách, a když z recese vzniklo mistrovství světa, vzal přátele a vyrazili do vsi Turecká u Banské Bystrice. „A hned napoprvé jsme to vyhráli,“ říká.

Jak taková soutěž vypadá? Hodnotí se rychlost, kvalita a to, za jak dlouho vlastní bryndzové halušky člověk spořádá. Jejich čtyřčlenný tým zvládl tři a půl kila za 52 vteřin.

„Co si navaříte, to musíte sníst. Halušky se tak doslova žerou, nejedí – je třeba je do sebe naházet a zapíjet to,“ popisuje dvojnásobný mistr světa a trojnásobný šampion Slovenska s přezdívkou Mako.

Dnes svůj rekord – necelých devět minut vaření – ovšem vidí trochu kriticky. Přiznává, že za tak krátký čas dobré halušky uvařit nelze. „Neumožní to technologie výroby. Už to nebyly halušky, tak jak si je představuji, jsou nedovařené. Ale je to prostě soutěž, a když jsem vyhrál, znamená to, že ty další byly ještě horší,“ vysvětluje. Svůj názor ovšem na soutěžích prosadil jako porotce, podpořili ho šéfkuchaři z tatranských interhotelů, takže dnes se halušky musí vařit nejméně deset minut.

Tanečník i hokejista

Nejlepší 'haluškář' na světě má kromě jídla další zajímavé zájmy. Věnuje se folklornímu tanci, hrával hokej za Liptovský Mikuláš, s nímž se stal vítězem Slovenské národní ligy, a také rád leze po horách. Třeba před pěti lety se vypravil na Elbrus. „To byla fantazie, jít sám, božské ticho, jen moje nohy. Tam se člověk vyčistí do dna.“

Halušky spojil i s dobročinností, vařil je u společnosti Humanita pro radost, jež shání peníze pro dětské domovy.

Je to původně jídlo chudých. Na salaších ho kuchtili z brambor, mouky a beraního loje, který se používal místo slaniny. Oblíbená byla také kyselá kapusta. Dnešní recept je podle Szekelyho neměnný.

„Brambory, mouka, bryndza, slanina, čtyři věci, které tam musí být. I když některé vesnice na Liptově je dělají bez brambor,“ upřesňuje. Sám dává dva díly polohrubé mouky a jeden díl hladké, navíc ještě máslo, které trochu zjemní pikantní bryndzu.

Které mu chutnají nejvíc? „Moje všechny,“ rozesměje se. „Nejím je v restauracích, protože tam je většinou dělají ze sáčku,“ dodává.

Autor: Václav Koblenc

18.2.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 13 000 Kč

Řidiči tahačů ŘIDIČ MKD. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 13000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Řidičský průkaz sk. C + E, profesní průkaz, karta řidiče., Zam. výhody. moderní vozový park, stravné v EUR. Pracoviště: Světtrans s.r.o., Husova tř., č.p. 685, 370 05 České Budějovice 5. Informace: Tereza Fedorková, +420 385 700 644.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 24 000 Kč

Ostatní technici v oblasti zemědělství TECHNIK V ZEMĚDĚLSTVÍ. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 32000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POPIS POZICE: budete pravou rukou jednatele/výrobního ředitele výrobní společnosti působící v oblasti rostlinné výroby. Jedná se o práci na HPP, jednosměnný provoz., Vaše každodenní činnost bude spočívat v: průběžné kontrole kvality výroby, skladování surovin pro výrobu, kvalitativní a kvantitativní přejímce surovin pro výrobu, přípravě surovin pro výrobu, budete u zákaznických auditů, budete řešit případné reklamace, udržování systému a audity ISO 9001:2009, dodržování normy EN 12580, vedení nutné evidence, POŽADAVKY: SŠ nebo VŠ vzdělání zemědělského směru podmínkou (pozice je vhodná i pro čerstvé absolventy VŠ - rostlinná výroba), AJ nebo NJ komunikativní znalost (občasný kontakt s německými kolegy), časová flexibilita, samostatnost, pečlivost, chuť pracovat, NABÍDKA: budete pravou rukou výrobního ředitele, který Vás toho spoustu naučí a je skvělý šéf., V sezóně (únor - duben) budete pracovat více, ale užijete si léto (případné přesčasy si vyberete formou náhradního volna)., Samozřejmostí je i jazykový kurz v pracovní době., Finance 24 000 - 32 000 Kč/měs. podle zkušeností + finanční bonusy, stravenky., Kontaktní osoba: Mgr. Zuzana Lišková, tel. 773 519 028, zuzana.liskova@goodcall.eu, GoodCall s.r.o., Pražská 1247/24, 370 04 České Budějovice.. Pracoviště: Goodcall české budějovice s.r.o., Pražská tř., č.p. 1247, 370 04 České Budějovice 4. Informace: Zuzana Lišková, +420 773 519 028.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 15 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) KUCHAŘ/KA STUDENÉ KUCHYNĚ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: VŘ dne 6.8.2018 v 10:30 hod. - zasedací místnost č. 101 (Úřad práce v Českých Budějovicích) , Vyučení v oboru výhodou, zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství, ochota učit se, pracovitost , Prac. doba Po-Pá 5:00 - 13:30 hod.. Pracoviště: Stravbyt s.r.o. - čb, Pražská tř., č.p. 530, 370 04 České Budějovice 4. Informace: Štíchová, +420 723 037 132.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 140 Kč

Seřizovači a obsluha konvenčních strojů na broušení Nástrojař. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 140 kč, mzda max. 180 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Přijmeme nástrojaře na výrobu a opravu střižních a lisovacích nástrojů.Vyučen v oboru. Nástup dle dohody.Mzdové zařazení dle praxe(140-180 kč/hod.) , Životopisy zasílejte na mailovou adresu renata.tomanova@centes.cz. Pracoviště: Centes, spol. s r. o., E. Rošického, č.p. 364, 370 05 České Budějovice 5. Informace: Renata Tomanová, +420 385 792 119.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Kdo napíše hasičskou básničku, může vyhrát

Matyáše Malechu (uprostřed) povzbuzovali v Kanadě i jeho sestra Dominika a otec Vratislav.

Hokejbalista SK Pedagog Matyáš Malecha má stříbro z mistrovství světa

Kabelkový veletrh letos již popáté

Tisíce a tisíce kabelek a dětských knih. Stovky kousků bižuterie, šátků a kravat. To vše prošlo čtyřmi ročníky Kabelkového veletrhu pořádaného regionálním Deníkem v českobudějovickém IGY Centru.

Centrum Suchdolu zdobí medonosné květiny

Suchdol nad Lužnicí – Po dokončení kompletní stavební rekonstrukce náměstí bylo potřeba vrátit do středu města zeleň.

Doklady nyní policisté zvětší třicetkrát

České Budějovice – Až třicetkrát si můžou policisté z jihočeské cizinecké policie zvětšit doklad, když potřebují zkontrolovat jeho platnost.

Kam za zábavou a poznáním na Českobudějovicku

Kam se můžete vypravit za zábavou i poučením na Českobudějovicku

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT