VYBRAT REGION
Zavřít mapu

První halušky vařil, když mu bylo sedm

České Budějovice –To číslo vypadá neuvěřitelně: 8:55. Necelých devět minut stačilo Mariánu Szekelymu na to, aby navařil halušky.

18.2.2010
SDÍLEJ:

Marián Szekely, mistr světa ve vaření halušek, vedl ve středu porotu při Haluškových pretecích v budějovickém hotelu Budweis.Foto: Deník/ Jaroslav Sýbek

Šedesátiletý mistr světa v přípravě tradičního slovenského jídla včera večer rozhodoval, kdo udělá nejlepší pokrm při Haluškových pretecích v budějovickém hotelu Budweis.

Sám je poprvé uvařil, když mu bylo sedm let. „To byl první pokus a celkem dobré,“ usmívá se muž, který v životě dělal leccos: kotelníka i záchranáře v horské službě. Halušky vařil pro kamarády i na svatbách, a když z recese vzniklo mistrovství světa, vzal přátele a vyrazili do vsi Turecká u Banské Bystrice. „A hned napoprvé jsme to vyhráli,“ říká.

Jak taková soutěž vypadá? Hodnotí se rychlost, kvalita a to, za jak dlouho vlastní bryndzové halušky člověk spořádá. Jejich čtyřčlenný tým zvládl tři a půl kila za 52 vteřin.

„Co si navaříte, to musíte sníst. Halušky se tak doslova žerou, nejedí – je třeba je do sebe naházet a zapíjet to,“ popisuje dvojnásobný mistr světa a trojnásobný šampion Slovenska s přezdívkou Mako.

Dnes svůj rekord – necelých devět minut vaření – ovšem vidí trochu kriticky. Přiznává, že za tak krátký čas dobré halušky uvařit nelze. „Neumožní to technologie výroby. Už to nebyly halušky, tak jak si je představuji, jsou nedovařené. Ale je to prostě soutěž, a když jsem vyhrál, znamená to, že ty další byly ještě horší,“ vysvětluje. Svůj názor ovšem na soutěžích prosadil jako porotce, podpořili ho šéfkuchaři z tatranských interhotelů, takže dnes se halušky musí vařit nejméně deset minut.

Tanečník i hokejista

Nejlepší 'haluškář' na světě má kromě jídla další zajímavé zájmy. Věnuje se folklornímu tanci, hrával hokej za Liptovský Mikuláš, s nímž se stal vítězem Slovenské národní ligy, a také rád leze po horách. Třeba před pěti lety se vypravil na Elbrus. „To byla fantazie, jít sám, božské ticho, jen moje nohy. Tam se člověk vyčistí do dna.“

Halušky spojil i s dobročinností, vařil je u společnosti Humanita pro radost, jež shání peníze pro dětské domovy.

Je to původně jídlo chudých. Na salaších ho kuchtili z brambor, mouky a beraního loje, který se používal místo slaniny. Oblíbená byla také kyselá kapusta. Dnešní recept je podle Szekelyho neměnný.

„Brambory, mouka, bryndza, slanina, čtyři věci, které tam musí být. I když některé vesnice na Liptově je dělají bez brambor,“ upřesňuje. Sám dává dva díly polohrubé mouky a jeden díl hladké, navíc ještě máslo, které trochu zjemní pikantní bryndzu.

Které mu chutnají nejvíc? „Moje všechny,“ rozesměje se. „Nejím je v restauracích, protože tam je většinou dělají ze sáčku,“ dodává.

Autor: Václav Koblenc

18.2.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Výroba - Výroba Strojírenští kovodělníci 16 000 Kč

Strojírenští kovodělníci STROJÍRENSKÝ DĚLNÍK/ICE. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: požadujeme: vyučení a praxe v oboru výhodou (nekvalifikované zaučíme), nabízíme: stabilní zaměstnání na trvalý pracovní poměr, profesní růst, úkolové odměňování, příplatky za směnnost, sociální jistoty, dotované stravování. Pracoviště: Mikrona holding s.r.o., Předčická, č.p. 613, 375 01 Týn nad Vltavou 1. Informace: Marie Řeháková, +420 385 774 139.

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Pojišťovací poradce 18 000 Kč

Přepážkoví konzultanti v pojišťovnách POBOČKOVÝ PRACOVNÍK. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Pracovník pobočky České pojišťovny:, práce na HPP, poskytování profesionálního servisu klientům a návrhy optimálního řešení, aktivní nabízení a prodávání produktů a služeb České pojišťovny a dceřiných společností, správa přiděleného portfolia klientů, neustálé odborné vzdělávání se s rozvíjení se, Očekáváme: min. SŠ vzdělání s maturitou, zájem o oblast pojišťovnictví a obchod, komunikační dovednosti a talent pro obchod, uživatelskou znalost nástrojů MS Office, praxi v přímém jednání s klientem (výhodou), Nabízíme: práci v zaměstnaneckém poměru na plný úvazek, fixní plat + provize z uzavřených smluv, odměny + odměna za svěřený kmen, možnost pravidelného navýšení mzdy i pohyblivé složky, komplexní zaškolení, dalsí vzdělávání a rozvoj, perspektivu kariérového růstu, bohatý systém benefitů (5 týtnů dovolené, 2 dny zdravotního volna, stravenky, příspěvky na penzijní a životní pojištění, sportovní aktivity, slevy na produtky ČP a partnerů). Pracoviště: Čp distribuce s.r.o. - pražská tř., Pražská tř., č.p. 1280, 370 04 České Budějovice 4. Informace: Denisa Píchová, .

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 15 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) PEKÁŘ PIZZY - KUCHAŘ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: . Pracoviště: Pizza originala cb s.r.o., Branišovská, č.p. 581, 370 05 České Budějovice 5. Informace: Lukáš Sosna, +420 724 747 697.

Výroba - Obsluha ostatních stacionárních strojů a zařízení 15 000 Kč

Obsluha ostatních stacionárních strojů a zařízení jinde neuvedená OPERÁTOR VÝROBNÍ LINKY - SKLADNÍK - VZV. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: požadavky: vyučen, manuální zručnost, spolehlivost, flexibilita, odpovídající pracovní nasazení, základní znalost práce na PC, čistý trestní rejstřík, ochota učit se novým věcem, výhodou praxe ve výrobní společnosti a oprávnění na vysokozdvižný vozík (VZV), benefity: stravenky, Zaměstnavatel si přeje kontaktovat na email: j.pankova@dcd-ideal.cz. Pracoviště: Dcd ideal spol. s r.o., 373 64 Dynín. Informace: Filip Petr, +420 737 269 005.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Manželé Šídlovi z Vodňan sbírají panenky a kočárky. Na jejich výstavě najdete i jiné hračky nebo kolíbky. Třeba tu, v níž byly kolíbány  čtyři generace dětí Šídlových.
11

EXKLUZIVNĚ V DENÍKU: Manželé doma shromažďují pět set panenek

Dynamo hostilo Baník Sokolov.
16

Dynamo už zase umí vítězit

Již nejsou mezi námi

České Budějovice - Poslední rozloučení v Obřadní síni českobudějovického krematoria.

U Blažejovic zemřel motorkář

Prachaticko - Tragicky skončil střet motorky s osobním autem v neděli odpoledne u Blažejovic.

Léto za dveřmi a s ním pohoda a žízeň

Jižní Čechy - Téměř letní počasí zaplnilo předzahrádky, na stolech se začínají vedle piva objevovat i nejrůznější alkoholické míchané nápoje a do večerních hodin posedávají známí i přátelé i na domácích teráskách a zahradách.

Neosvětlený cyklista projížděl v noci městem na kradeném kole

České Budějovice - Co vysvětlovat má teď 41letý muž z Českobudějovicka.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT