Ten letošní první sníh ale dlouho nevydrží. Poprašek napal v noci na 13. října, ale už během dopoledne zase pomalu mizel. "Předpovědi ovšem prorokují, že by další studená fronta a s ní i sněžení mohlo přijít do několika málo dnů," řekl kvildský starosta. Právě on z prvního letošního sněhu postavil prvního sněhuláka.

V noci na středu nenasněžilo jen na Kvildě, ale také na dalších místech kraje. Potvrdil to Daniel Maňhal z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Podle něj sníh napadl také na Horské Kvildě, slabý poprašek byl na Kubově Huti, sněžilo i na Churáňově.

Kontrola rolby, vleků a veškerého zařízení je v Lyžařském areálu před zimní sezonou nezbytná.
Nádrž na zasněžování zatím nebude, covid poslal šumavské středisko do ztráty

„Tam napadly asi tři centimetry, sníh tam ležel od úterního večera,“ poznamenal Daniel Maňhal a doplnil, že nejvíce sněhu – až pět centimetrů – napadlo na šumavském Březníku.

Sněžit by mělo i v noci na čtvrtek, kdy se smíšené nebo sněhové přeháňky dají čekat v polohách nad 900 metrů nad mořem. Hranice sněžení by se ve čtvrtek přes den měla v kraji posunout nad 1000 metrů nad mořem. Srážky by od západu měly ustávat ve čtvrtek večer.

Také žijete v místech, kde už napadl první sníh? Pokud jste nezapomněli fotit, pošlete nám své snímky na e-mail: servis.jih@denik.cz, děkujeme.

Lipno se chystá na zimu, sněžná děla jsou na svých místech

Přípravy na zimní sezonu jsou v plném proudu v lipenském ski areálu. „Sněžná děla jsou na místech,“ sdělila mluvčí společnosti Lipno Servis Olga Kneiflová. „Začíná se chystat a zařizovat Foxpark pro děti, na svá místa se instalují jezdící pásy pro malé lyžaře a vše potřebné. Velká lanovka z centrálního parkoviště je nyní mimo provoz kvůli technické údržbě.“