Podle Petra Dvořáka, správce koupaliště v Hluboké nad Vltavou, bude návštěvnost na začátku sezony asi horší než minulý rok, protože není moc příznivé počasí. „Ještě je chladno. Minulý rok přišli lidé hned první den, ale to bylo hezky," připomněl Petr Dvořák.

První milovníci venkovního koupání už využili rybníky a řeky na přelomu dubna a května při rekordních vedrech, ale teď trávníky vyklidili. „Byl jsem v těch tropech u řeky hned tady u sídliště. Spíš si ale poležet, než plavat. Jenže teď bych si tam musel vzít zimák," poznamenal Michal Jakeš z českobudějovického sídliště Vltava. „Na koupaliště chodím, ale když si chci vážně zaplavat, tak pak jedu rovnou na pískárny u Veselí," dodal vzápětí mladý muž.

Kdo zamíří do Hluboké nad Vltavou, najde tam bazén velký a dětský, tobogan nebo dětský koutek. Novinky zde nechystají, ale náročnější než jindy byly opravy po zimě. „Při krutých mrazech dostaly za těch čtrnáct dnů dlažba a přelivové žlábky dost zabrat. Mráz s tím zacvičil moc," konstatoval Dvořák, ostatní údržba podle něj byla jako po každé zimě. Výhodou hlubockého areálu, který má kapacitu až tisíc lidí, je, že si lze dovnitř vzít i kolo. Vstupné zůstává stejné jako v loňském roce pro dospělého na celý den činí 60 korun a děti do šesti let platí za celodenní vstupenku 10 korun.

Změnu vstupného ale chystají České Budějovice. Místo 70 korun budou dospělí platit za celý cen 90 korun. „Porovnali jsme vstupné na krytou plovárnu a letní plovárnu a rozhodli jsme se, že vstupné na letní plovárnu navýšíme," řekl k rozhodnutí rady města o novém ceníku náměstek primátora Kamil Calta. Dodal, že dětské vstupné je stejné, 40 korun za den a upozornil, že se třeba nevybírá za vstup na klouzačku, která je hlavní atrakcí. Buudějovická plovárna otevře 26. května. Za minulou sezonu ji navštívilo 32 000 lidí.

Podle počasí, nejspíše až ve druhé polovině června, bude otevírat letní plovárna v Olešníku. Je oblíbená hlavně díky velkému trávníku, kde si každý návštěvník najde místo. Cenu vstupného bude projednávat zastupitelstvo příští týden. Až v červnu otevírá bazény třeba také letní plovárna v Horní Stropnici.

Meteorologové předpovídají v následujících dnech největší teplo v neděli. Podle Martina Modlitby z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu má být v pátek na Českobudějovicku nanejvýš 18°C, v sobotu až 23°C, v neděli pak 26°C.