U Malého jezu v Českých Budějovicích už skoro devadesát let působí fotbalový klub. Několikrát ale byli přinuceni členové SK Slavia České Budějovice změnit název, než se mohli vrátit k tomu, který zvolili zakladatelé. Otázky k historii i současnosti klubu položil Deník předsedovi klubu Karlu Kladenskému. Spolu s ním se o chod organizace starají místopředseda Karel Šíma a členové výboru Vít Jarolím, Pavel Janků a Tomáš Dvořák.

Kdy byl klub založen a ví se kým?

Klub SK Slavia České Budějovice vznikl v roce 1933 a jeho zakládajícími členy byli: Rudolf Pavlík, Bedřich a Leopold Hofhanzl, Vilém a Václav Švácha, František Diedek, Čeněk a Jan Hofbauer, František a Leopold Čtvrtník, František Novotný, Ladislav Bouda, Heřman Veber, Jan Duda, Josef Brožek, Josef Hrkal, Rudolf Johánek a František Levý.

Hřiště bylo od počátku u Malého jezu?

Ano, historicky první zápas jsme sehráli na našem hřišti u Malého jezu v létě 1933 s mužstvem Blesk Klikov.

Zůstával stejný i název klubu, nebo se měnil?

V roce 1956 se klub povinně přejmenoval na Tatran Č. Budějovice a v rámci násilné kolektivizace sportů vstoupil roku 1959 do TJ Koh-i-noor Č. Budějovice. K původnímu názvu SK Slavia ČB a k osamostatnění se vrátil v roce 1993.

Národní pivovar Budějovický Budvar. Ilustrační foto.
Budvaru vzrostl loni zisk před zdaněním o 13,6 % na 422 milionů Kč

Kolik má teď klub členů a jaké má oddíly?

Klub má v současné době 306 členů, kteří jsou řádně vedeni ve fotbalovém svazu. Máme týmy v devíti kategoriích: předpřípravka, mladší a starší přípravka, mladší a starší žáci, mladší a starší dorost, muži a „stará garda“, což jsou hráči nad 35let.

Jaké soutěže hrají oddíly a pořádá klub i akce pro veřejnost jako třeba dětský den?

Minipřípravka soutěžní zápasy ještě nehraje, přípravky hrají okresní přebor, žáci 1. A třídu, dorosty krajský přebor, muži 1. A třídu a stará garda hrávala budějovickou „35“, což byla soutěž, která se bohužel v pocovidové době ještě nerozjela. Začátkem června pořádá Šárka Bednářová každoročně dětský den v našem areálu, letos přišlo přes 300 dětí. Koncem června pořádáme pravidelně Hynkův memoriál, což je turnaj hráčů nad 35 let, v sobotu 25. 6. se konal již o 66. ročník, je to nejstarší turnaj podobného typu v Jihočeské kraji.

Zvláštností klubu je oblíbená restaurace ve vašem sportovním areálu, jak byste ji přiblížil čtenářům?

Restaurace u Malého jezu je nedílnou součástí našeho klubu, samozřejmě, že veškerá setkání v rámci naší činnosti probíhají v ní. V provozu je denně od 14 do 22 hodin, v pátek a sobotu potom do 24 hodin. Nájemcem je od začátku roku Martina Suchá, vede si výborně a spolupráce s klubem je příkladná. Legendární je hospodská zahrádka, vžil se pojem „Koháč“, což je reminiscence na předešlý název klubu.