V období první republiky připomínaly svátky v Českých Budějovicích podle znalce místní historie Jana Schinka hlavně ozdobené výkladní skříně.

„V soutěži o nejlépe vyzdobenou výlohu, kterou tehdy vypsala radnice, bývala na prvních místech Broukárna, dále Smetanů, Sadovských, hotel Slunce a také překvapivě jeden řezník a uzenář," vyjmenoval Jan Schinko.

Vánoční výzdobu města tak měli v režii hlavně soukromí obchodníci. Ve svátečním hávu se například propagovaly potraviny Kulík, káva Meinl, papír Arnold, lahůdky a delikatesy Schinko či zboží železářství Hajíček.

„Výzdobu a aranžéry velmi podporoval podnik Merkur. Známý je slogan Nejsladší Vánoce jsou s čokoládovou kolekcí Merkur. Karel Kakuška vzpomínal, že prestižní bylo mít na stromečku kolekci z Merkuru nebo od firmy Příhoda & Danzer," řekl Jan Schinko.

První vánoční Strom svobody se na českobudějovickém náměstí poprvé objevil v roce 1925.

„Žáci učitelského ústavu zpívali u stromu Vránkovy koledy, hrály dechovky a na radnici vlála po celou dobu dánská vlajka jako připomínka dánského původu tohoto zvyku," citoval z knihy Františka Rady nazvané Když se psalo T.G.M. znalec historie Jan Schinko.