Dokonce metrové vodítko předepisuje psům, kteří půjdou se svým páníčkem po společných stezkách pro chodce a cyklisty.

Některým pejskařům se zdá nová vyhláška příliš krutá. „Je to hodně přísné a podle mě to nic nevyřeší. Lidi, co se povalují v Háječku nebo Sokoláku a psi jim tam volně pobíhají, si je beztak na vodítko nepřivážou. Doplatí na to hlavně slušní pejskaři," myslí si Jana Matznerová z Českých Budějovic, která tu venčí svého Pluta, křížence border kolie a rotvajlera. Ani metr dlouhé vodítko na cyklostezkách se jí příliš nelíbí.

„Osobně se mi ještě nestalo, ani nevím o nikom, kdo by najel s kolem na vodítko, je to opravdu tak časté, že to musí být ve vyhlášce? Město řeší zbytečně všechny příkazy a zákazy," dodává.

Ve vyhlášce se pamatuje také na tolik problémový úklid po psech. Je v ní výslovně zakotveno, že průvodce psa má povinnost sebrat psí exkrementy neprodleně. Součástí vyhlášky je i soupis přestupků, včetně sazebníku pokut.

Za neuklizené hovínko hrozí pejskaři, pokud se jeho prohřešek dostane do správního řízení, až dvacet tisíc korun. Porušení ostatních povinností se pak může vyšplhat až na 30 000 Kč. Pokud majitel psa vyřeší věc na místě přímo se strážníky, může dostat blokovou pokutu do tisícovky.

Na psí vyhlášku bude navazovat také vyhláška o místních poplatcích. Nově se totiž upraví placení za psa. Majitel čipovaného nebo tetovaného psa bude od poplatku osvobozen. Ostatním psům budou muset majitelé kupovat každý rok novou evidenční známku.

Psí vyhlášku schválili tentokrát zastupitelé hladce. Primátora Juraje Thomu překvapila rychlost projednávání.

„Hledal jsem, jak dlouho trvala diskuse k minulé vyhlášce, to bylo přes tři hodiny. Tentokrát stačilo ke schválení vyhlášky několik minut," podivil se Juraj Thoma.

Vyhláška vstoupí v platnost přibližně za měsíc. Nový systém úhrady poplatků začne platit od prvního ledna příštího roku.