Nevyčištěné boudy plné výkalů, špatná péče a žádné venčení. V takových podmínkách museli  podle obyvatel Týna nad Vltavou žít předminulý víkend psi ve zdejších záchytných kotcích. Město tvrdí, že se jednalo o výjimečné pochybení, které se již nebude opakovat.

„Bylo to katastrofální, všude samé výkaly, jeden pes měl dokonce v misce zelenou vodu,“ popsala Petra Schwarzová, která byla v sobotu 23. března u záchytných kotců. Podobně hovořila i obyvatelka města a členka občanského sdružení Kočky České Budějovice  Romana Babková. „Viděla jsem už zvířata v různých nevyhovujících podmínkách, ale tohle bylo hrozné, nevídané,“ řekla.

Lidé ihned kontaktovali starostu Milana Šnorka. Ten přiznal, že došlo k pochybení, jednalo se však podle něj o výjimečnou situaci. „Zaměstnanec, který se o psy pravidelně stará, měl dovolenou. Druhý pracovník jim sice poskytl krmení a vodu, ale od pátku do neděle nevyčistil kotce a zvířata nevenčil. Jedná se o pochybení zaměstnance, řešili jsme to výtkou,“ uvedl.

Problémy již dříve?

Babková přesto nevěří, že šlo o jednorázovou záležitost. S péčí o zvířata byly podle ní problémy již dříve, nikdo ale dosud nepodal oficiální stížnost na radnici. Pozastavuje se také nad tím, že jeden z psů  zůstal v kotci déle než tři týdny. „Měli ho dávno odvézt do útulku a zároveň nabízet k adopci na webových stránkách města,“ zdůraznila.

Starosta Šnorek vysvětlil, že u tohoto zvířete nebyly vyřešené vlastnické vztahy. V tomto ohledu však pochybila městská policie. „Předpokládali, že se majitel přihlásí nebo dá vědět, jak se psem nakládat. Sami aktivně nejednali, nic nezjišťovali, takže se jedná o další pochybení, které jsem řešil výtkou,“ dodal.

Dění v Týně sleduje i Vladimír Kössl, majitel společnosti Animal Rescue a člen občanského sdružení Zvířata v nouzi. Situace podle něj není ideální. „Kotce jsou umístěné trochu nešťastně ve sběrném dvoře. Sice splňují základní předpoklady pro přechodné umístění zvířat, ale psi by tam neměli zůstávat dlouho. Navíc selhávala následná péče, dozvěděl jsem se, že se zvířata nevenčila, a to už je týrání,“ komentoval.

Kvůli stížnostem svolal minulý týden starosta setkání všech zainteresovaných. Cílem bylo předejít dalším chybám. „Rozhodli jsme se, že vypracujeme provozní řád, kde bude přesně stanoveno, jak se má o zvířata pečovat. Necháme si ho i schválit veterinární správou,“ uvedl Šnorek.

Zároveň podle něj město zkrátí délku pobytů psů v záchytných kotcích. Dosud je odváželi do útulku v Táboře po 7-14 dnech, nyní by to mělo být maximálně pět dnů. Kössl navíc Vltavotýnským nabídl, že mohou využívat jeho útulek v Českých Budějovicích. „Výrazně by se tím zkrátila doba, kdy jsou psi v záchytných kotcích. Bylo to přijato vcelku s povděkem, ale musí to projednat rada města,“ dodal Kössl.

Nově by také všichni lidé, kteří budou pečovat o psy, měli být speciálně vyškoleni. V areálu vyroste i malý výběh, kam bude možné zvířata vypustit při čištění kotců.

Útulek zatím nebude

Romana Babková každé zlepšení vítá. Město však podle ní celou situaci mohlo řešit ještě lépe. Již v loňském roce totiž jednala s radnicí o zřízení útulku. „V říjnu to vypadalo nadějně. Domluvili jsme se, že město poskytne pozemek a my s panem Kösslem  zařídíme zbytek. Jenže uplynulo půl roku a nic se neděje, chybí ochota a zájem,“ řekla.

Šnorek by podle svých slov vybudování útulku podpořil, zatím pro něj ale není vhodné místo. „Jeden pozemek se nám jevil jako optimální, jenže ho nejde využít kvůli jinak nastavenému územnímu plánu. Změna bude možná až za dva roky,“ vysvětlil.