Jihočeští policisté úzce spolupracují se všemi složkami Integrovaného záchranného systému. Cílem všech složek je především pomoc občanům a návštěvníkům našeho kraje a do této pomoci spadá také pomoc při záchraně lidského života. Přes stále se zlepšující pokrytí území Jihočeského kraje posádkami zdravotnické záchranné služby a zkracování dojezdových časů, bývá pacient, který má náhlou zástavu oběhu, odkázaný v prvních minutách na pomoc osob, které jsou na místě ještě před příjezdem profesionálních zdravotníků. První minuty jsou zásadní pro určení šance na dobrý výsledek přežití. Počet laiků schopných samostatně provádět účinnou resuscitaci je stále nedostatečný a telefonicky asistovaná resuscitace je sice již standardním opatřením, ale pořád neřeší všechna úskalí. Z těchto důvodů zavedla Zdravotnická záchranná služba JčK do praxe další systémový prvek – vybavené a vyškolené first respondery (FR) z řad příslušníků složek integrovaného záchranného systému.

Jihočeští policisté se tak vedle hasičů, horské služby a vodní záchranné služby rovněž stali first respondery. Od roku 2018 byli proškoleni policisté z celkem deseti obvodních oddělení (Hluboká nad Vltavou, Lipno nad Vltavou, Lišov, Zvíkovské Podhradí, Protivín, Čimelice, Horní Vltavice, Volyně, Veselí nad Lužnicí, Radomyšl). Školení zahrnuje teoretickou přípravu a praktický nácvik kardiopulmonální resuscitace, stavění masivního krvácení a zacházení s AED (automatický externí defibrilátor).

Policisté přístroj AED použili již několikrát. V lednu tohoto roku policisté z obvodního oddělení ve Volyni pomohli díky přístroji AED zachránit život muži, který upadl do bezvědomí na vlakovém nádraží ve Volyni. Dorazili na místo jako první, převzali od přítomných osob resuscitaci. Připojili pacienta na AED a podle pokynů přístroje podali jeden defibrilační výboj. Mezitím na místo dorazily posádky zdravotnické záchranné služby a navázaly na probíhající oživování rozšířenou resuscitací. Muž přežil i díky včasnému zásahu policistů.

Počet zásahů, kdy jsou policisté vysláni na místo jako FR a poskytují pomoc ještě před příjezdem zdravotnické záchranné služby, narůstá. Bohužel ne vždy se podaří pacienta zachránit. Jako například v případech dvou utopených mužů na Lipenské přehradě během letních prázdnin, kdy policisté použili přístroj AED. Přes veškerou snahu a bezchybně provedenou resustitaci však muži zemřeli.

Poslední případ, kdy policisté přístroj AED použili, se stal 23. července. Policisté z obvodního oddělení v Potivíně, kteří jsou vyškolenými first respondery, byli na žádost Zdravotnického operačního střediska ZZS JčK krátce po půlnoci vysláni do Krče. Na místo přijeli do pěti minut. U jednoho domu ležela na zemi starší žena, která byla v bezvědomí. Dvojice policistů ihned začala ženě poskytovat první pomoc. Jeden policista zahájil srdeční masáž, druhý policista ženě zprůchodnil dýchací cesty a obsluhoval přístroj AED. Srdeční masáž prováděli celkem 6 minut, pak na místo dorazila zdravotnická záchranná služba, která pokračovala v profesionální resuscitaci. Policisté po celou dobu zdravotníkům asistovali a pomáhali při záchraně života. Po dalších přibližně 30 minutách se záchranářům podařilo obnovit srdeční akci pacientky. Poté byla žena převezena do písecké nemocnice. Její stav byl bohužel natolik vážný, že i přes veškerou poskytnutou péči nakonec zemřela.

Policisté přesto prokázali, že jejich úloha first responderů rozhodně má smysl a jsou schopni kvalitně poskytnout nezbytnou první pomoc ještě před příjezdem zdravotnické záchranné služby a zásadně se tak podílejí na zlepšení šance na přežití postiženého.

Štěpánka Uhlířová