Jejím cílem je zlepšit boj proti třem nejčastějším typům rakoviny – rakovině prsu, děložního čípku a tlustého střeva a konečníku. Každoročně si takovou diagnózu vyslechne 16 000 obyvatel České republiky, 6400 z nich zemře. Právě o tom, jak omezit rizika vzniku nemoci a co si počít, pokud už propukne, mluvili s příchozími odborníci na slovo vzatí.

Důležité rady si mohli zájemci vyslechnout například z úst onkoložky Lenky Peterkové, která ordinuje na Poliklinice Jih. „Pokud člověk přijde včas, tyto diagnózy lze poměrně dobře léčit. Když ale pacient otálí, nechá nemoc rozvinout, už toho moc nenaděláme," nabádá lékařka k tomu, aby lidé nepodceňovali pozvánky na jednoduchá preventivní vyšetření. Důležitou roli může hrát ale i zdravá strava, dostatek pohybu a v případě mladých dívek i očkování proti rakovině děložního čípku.

Zejména ženy by si měly vzít k srdci také slova primáře gynekologicko - porodnického oddělení českobudějovické nemocnice Petra Sáka: „Ke gynekologovi by ženy neměly chodit jen tehdy, když mají nějaký problém, ale i pokud se cítí být v naprostém pořádku. Jakmile zahájí sexuální život, je na místě absolvovat každý rok preventivní prohlídku," apeluje.

Podle něj sice již zabírá osvěta a ženy chodí na taková vyšetření častěji než dříve, ale z vlastní praxe zná i odstrašující příklady fatálního zanedbání prevence. „Pamatuji asi třicetiletou ženu, která sice měla gynekologické problémy, ale z možná pochopitelného studu je s lékařem nekonzultovala. Přišla až v takovém stadiu rakoviny, že už jsme pro ni nemohli udělat víc než jen poskytnout paliativní léčbu. Už neměla šanci a velmi rychle zemřela," vzpomíná lékař.

Jeho oddělení spadá do sítě onkogynekologických center a léčí se tu tak vážně nemocné pacientky z celého kraje. Právě to je jedním důvodů, proč tady počet onkologických pacientek neustále roste. „Na druhou stranu je ale třeba říct, že nemají zdaleka vždy špatnou prognózu. Stejně jako jinde ve světě platí, že u včas objevené rakoviny je devětadevadesátiprocentní naděje na vyléčení," zdůrazňuje primář Petr Sák.

Pomoci tomu mohou i samovyšetření prsů. Jak správně zjistit, zda v jejich tkáni nerostou podezřelé bulky, radily zájemcům zástupkyně Mamma HELP centra. To ocenily 
i studentky Jihočeské univerzity Karin a Aneta.

„Zašly jsme sem, abychom měly jako budoucí zdravotní sestry přehled. Sama se snažím prevenci nezanedbávat, na prohlídky chodím, ale dosud jsem měla trochu strach z vyšetření prsou. Proto jsem ráda, že jsem si to tady na modelu mohla zkusit a vím, jak na to," pochvalovala si první 
z nich.