Wullowitz a Weigetschlag jsou k mání dohromady za 800 000 eur, napsal deník OÖN. Po odpadnutí hraničních kontrol v roce 2007 vypovědělo ministerstvo vnitra nájemní smlouvy a od té doby se BIG snaží sehnat nájemce nové, píší OÖN. Když přechody nikdo nechtěl, správa se rozhodla je prodat. Za Wullowitz chce BIG 664 000 eur. Za to nabyvatel získá obytné, skladové a kancelářské budovy, přístřešky a vozovky na ploše 24 275 m². Weigetschlag je k mání za 142 000 eur. Jde o jednu kancelářskou budovu a přístřešek na ploše 2604 m².

Linecký list připomíná, že naposledy vzbudil BIG rozruch, když nabídl k prodeji privátním zájemcům dva horské vrcholy ve východním Tyrolsku. Po silném odporu politiků je nakonec převzala spolková správa lesů.

Zavedou sousedé bezmasý den?

Hornorakouský zemský rada Rudi Anschober (Zelení) odstartoval kampaň – trochu kupodivu ne zase proti Temelínu, ale za bezmasý den. Informoval o tom list OÖN. Motivem prý je, že maso je nezdravé a jeho průmyslová produkce škodí klimatu.

Podle OSN způsobuje produkce masa přímo a nepřímo celkem 20 procent emisí COŖ, což je víc než celá automobilová doprava. Průmyslová výroba jednoho kilogramu hovězího škodí klimatu jako 250 km jízdy autem. Lékaři se shodují, že v Rakousku se jí příliš masa, pokračuje deník. „Podle toho, jaké statistice kdo chce věřit, je to 100 až 120 kilogramů ročně na hlavu.“

„Pojem bezmasý den je malinko zavádějící,“ poznamenává list. Nemá prý jít o to, že by „i všechny farní kuchařky musely v onen den odepřít servírovat svým důstojnostem oblíbený kus vepřového“. Anschober říká: „Je jedno, v jaký den v týdnu bude maso vynecháno. Akce taky nemá být žádným nucením, ale návrhem, podnětem k zamyšlení, k odpovědné výživě.“ Gastronomické provozy jsou vyzývány, aby jeden den v týdnu hostům nabízely více vegetariánských jídel. „Hospodští by se měli přihlásit na našich webových stránkách, aby hosté věděli, kde a kdy jim budou nabídnuta bezmasá jídla,“ pokračuje Anschober.

Na zmíněné adrese jsou i recepty na přípravu takových pokrmů a další by prý měly následovat od amatérských kuchařů a kuchařek. Autoři pěti receptů, které veřejnost nejvíc ocení, budou odměněni.

Na otázku, zda se neobává hněvu zemědělců, Anschober v OÖN říká, že nikoliv. „Nejsou přece jen producenti masa, ale také velkolepí pěstitelé ovoce a zeleniny,“ míní. Že výrobci masa nebudou jeho kampaní nadšeni, toho si je vědom a utěšuje je: „Já jsem taky spíš labužník, rád si dám vepřovou pečeni či řízek, ale už po dva roky na maso minimálně jednou týdně rezignuji.“ (www.fleischfreitag.at)

Rekordní kremrole

Stánek lineckého deníku Volksblatt na podzimní výstavě v Riedu zaznamenal rekord – vyrobili tu prý „nejdelší Guschlbauerovu kremroli na světě“. Měřila skoro devět metrů. Rozporcovali ji lidovečtí poslanci zemského sněmu Alfred Frauscher a Helena Kirchmayrová. Vyšla na asi stovku mlsounů, píše Volksblatt.