Tím se ale nemůže stát kdokoli. Psi z útulku bývají poznamenaní svou minulostí a nemívají zrovna ukázkové způsoby. Někteří zlobí a jiní se bojí. Není to ale jejich chyba. Způsobil jim to člověk.

Do útulku se pes dostane buď: když se toulá a odchytnou ho strážnici, nebo když se ho majitel chce zbavit a sám ho do útulku odvede. „Přivést nám svého psa, kterého nechtějí nebo nezvládají, mohou jen obyvatelé Českých Budějovic. Stává se to téměř každý den. A stojí to 5000 Kč. Peníze jdou na veterináře, granule atd.,“ vysvěltuje Jana Karlíčková, která je zástupkyní provozovatele útulku Na Zlaté Stoce. „Musím ale na druhou stranu říct, že se vztah lidí ke psům i jejich zodpovědnost spíše zlepšují.

Psí seriál v Deníku
U příležitosti čínského roku Psa jsme pro vás připravili tematický 12dílný „psí“ seriál, ve kterém zabrousíme do nejrůznějších koutů psího života i duše.

Za rok 2017 útulkem prošlo 280 psů. O rok dříve jich bylo přes 400. Téměř každý pes, který je u nás, dříve nebo později nový domov najde,“ vysvětluje Jana Karlíčková. Starší a menší psy si často vybírají senioři. Větší psi, zvlášť když se neumí náležitě chovat, to mívají složitější. Nemocní a handicapovaní jsou na tom nejhůř. Například fenka Connie, která je v útulku nejdéle, má jen velmi malou šanci na adopci. Potřebuje totiž bezlepkové granule a zvláštní péči o uši, ve kterých mívá často zánět.

Pomoci mohou ale i ti, kteří nemůžou mít vlastního psa u sebe doma. Psi z útulku rádi vyrážejí na procházky. Pracovnice útulku případné zájemce o psí procházku rády proškolí, vyberou mu psa podle jeho fyzické zdatnosti i zkušeností.

V pátek začíná podle čínského kalendáře rok Psa. Co si pro nás nejlepší přítel člověka připravuje?
Vše nejlepší do nového čínského roku