Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Recept na sýr vzniká i náhodou

České Budějovice - Jiří Vrkoslav na své farmě zpracovává mléko. Výrobky prodává na výstavě Země živitelka

27.8.2011
SDÍLEJ:

Výstava Země Živitelka v Českých Budějovicích.Foto: Deník/Jaroslav Sýbek

Dlouhého půl roku musí Jiří Vrkoslav čekat než může zákazníkům nabídnout svůj výrobek. Je totiž majitelem farmy Dolenec ve Zlaté Olešnici, kde proměňuje mléko v sýry. V těchto dnech je představuje na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích.

Vrkoslav farmu založil v roce 1992. „Mí rodiče byli zemědělci a i já jsem odjakživa pracoval v zemědělství, takže to bylo takové přirozené pokračování,“ vypráví. Podnik postupně vybudoval na místě, které získal po zaniklém družstvu.

V současné době na farmě Dolenec zpracovává 900 litrů mléka denně a vyrábí 16 druhů sýra, sladké i slané tvarohy, šlehané pomazánky či kefíry. Pracuje podle vlastních receptur. „Většinou je vymýšlí manželka, různě zkoušíme a vylepšujeme,“ popisuje. Vzniku receptury ale podle něj může pomoci i náhoda. „Stane se, že třeba vylétne při zpracování teplota, my myslíme, že už z toho nic nebude a ono je to naopak něco speciálního,“ dodává.

Vlajkovou lodí podniku je pivní sýr. Jedná se o přírodní mléčný výrobek s mazovou kulturou. Vrkoslav se domnívá, že tento sýr je tak oblíbený proto, že po něm každý hned dostane chuť na půllitr piva.

Samotný proces výroby sýra není příliš náročný, ale zabere hodně času. Po pasterizaci, přidání kultury, vysrážení a odběru syrovátky totiž sýr musí zrát ve formách. To trvá nejméně čtyři měsíce. Kompletní proměna mléka v sýr je tak prací minimálně na půl roku.

Všichni zaměstnanci proto na farmě tráví hodně času. Momentálně jich tu pracuje sedm, převážně jde o členy Vrkoslavovy rodiny. Ten již také počítá s tím, že celý podnik brzy předá synovi se zeťem. Chtěl by však ještě stát u zrodu nového produktu. „Uvažujeme, že budeme dělat ementál. To by ale bylo náročnější, protože zraje rok a půl a nikdy nemáte jistotu, jestli to vyjde,“ uzavírá.

Autor: Andrea Zahradníková

27.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Řídil s kamarádem alkoholem

Ústav česko-německých areálových studií a germanistiky FF JU se snaží své studenty již v průběhu studia vysílat na zkušenou do zahraničí.  Štěpánka Ryklová – Velvyslanectví ČR ve Vídni.
4

Zahraniční zkušenosti studentů Jihočeské univerzity

V pátek naposledy. Kavárna na Sokoláku zavírá. Už je zima, říká majitel

České Budějovice - Pojízdná kavárna Coffee on the Go přivítá v pátek poslední hosty. Od soboty bude zavřená. Příští rok otevře v březnu nebo v dubnu, podle počasí. Podle majitele se už lidé těší do tepla.

VÍME PRVNÍ / AKTUALIZUJEME

Černá středa na silnicích Strakonicka, již zemřeli tři lidé

Strakonicko - Čelní střet osobního vozidla s kamionem u obce Přechovice ve směru na Volyni si ve středu odpoledne vyžádal dva lidské životy. Další život vyhasl dopoledne nedaleko obce Litochovice u Volyně.

OBRAZEM: Pochlubte se, jak vám vyrostla dýně

Jižní Čechy - Letošní rok byl oproti loňsku velice příznivý pro růst dýní.

Ostré hádce manželů přihlížely dvě děti

České Budějovice - Vyhrocený spor mezi manželskou dvojicí mírnili v pondělí večer v jednom z bytů na sídlišti Máj českobudějovičtí strážníci. Hádce přihlížely dvě malé děti.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení