Dlouhého půl roku musí Jiří Vrkoslav čekat než může zákazníkům nabídnout svůj výrobek. Je totiž majitelem farmy Dolenec ve Zlaté Olešnici, kde proměňuje mléko v sýry. V těchto dnech je představuje na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích.

Vrkoslav farmu založil v roce 1992. „Mí rodiče byli zemědělci a i já jsem odjakživa pracoval v zemědělství, takže to bylo takové přirozené pokračování,“ vypráví. Podnik postupně vybudoval na místě, které získal po zaniklém družstvu.

V současné době na farmě Dolenec zpracovává 900 litrů mléka denně a vyrábí 16 druhů sýra, sladké i slané tvarohy, šlehané pomazánky či kefíry. Pracuje podle vlastních receptur. „Většinou je vymýšlí manželka, různě zkoušíme a vylepšujeme,“ popisuje. Vzniku receptury ale podle něj může pomoci i náhoda. „Stane se, že třeba vylétne při zpracování teplota, my myslíme, že už z toho nic nebude a ono je to naopak něco speciálního,“ dodává.

Vlajkovou lodí podniku je pivní sýr. Jedná se o přírodní mléčný výrobek s mazovou kulturou. Vrkoslav se domnívá, že tento sýr je tak oblíbený proto, že po něm každý hned dostane chuť na půllitr piva.

Samotný proces výroby sýra není příliš náročný, ale zabere hodně času. Po pasterizaci, přidání kultury, vysrážení a odběru syrovátky totiž sýr musí zrát ve formách. To trvá nejméně čtyři měsíce. Kompletní proměna mléka v sýr je tak prací minimálně na půl roku.

Všichni zaměstnanci proto na farmě tráví hodně času. Momentálně jich tu pracuje sedm, převážně jde o členy Vrkoslavovy rodiny. Ten již také počítá s tím, že celý podnik brzy předá synovi se zeťem. Chtěl by však ještě stát u zrodu nového produktu. „Uvažujeme, že budeme dělat ementál. To by ale bylo náročnější, protože zraje rok a půl a nikdy nemáte jistotu, jestli to vyjde,“ uzavírá.