Evžen Korec.Evžen Korec.Zdroj: Deník / Redakce"Procházka po venkovním areálu zoologické zahrady je podobná, jako vyrazit například do městského parku," argumentuje. "Proto by vláda na zoologické zahrady neměla zapomínat a co nejdříve umožnit návrat alespoň části návštěvníků do venkovních areálů. Vnitřní expozice nyní samozřejmě otevírat nelze."

Jako vystudovaný virolog a genetik plně chápe současná přísná opatření v boji s koronavirovou pandemií: většina přísných opatření je zcela na místě a jsou nezbytná, některá opatření jsou ale sporná, ba přímo nesmyslná. "Riziko, že ve venkovních expozicích dojde k přenosu virové nákazy, je při dodržení ostatních opatření mizivé," myslí si. "Navíc v zoologických zahradách se dá pohyb lidí lépe regulovat. Dá se například velice efektivně omezit celkový počet lidí, kteří se v daném čase v areálu zoo nachází. Po dosažení maximálního počtu návštěvníků nebude nikdo další do zoo vpuštěn."

Vlci akrtičtí ze Zoo Tábor.
Vlci arktičtí z táborské zoo si letošní zimu náramně užili

Zoologické zahrady se jednoduše vypořádaly i s tím, aby se u pokladen netvořily velké fronty: v podstatě každá dnes umožňuje koupit vstupenku předem na eshopu, což urychluje odbavení u vstupů a také eliminuje nutnost osobního kontaktu návštěvníků s pokladní.

"Příjmy ze vstupného představují rozhodující část příjmů, bez nichž se zoologické zahrady neobejdou," obává se ředitel táborské zoo.

Lvice Luena
Lvice Luena vyhlíží sluníčko a návštěvníky

"U nás se příjmy ze vstupného a dalších plateb od návštěvníků loni propadly o více než 1,5 milionu korun. V letošním roce dosahují propady příjmů už mnoho set tisíc korun a dál se prohlubují. Jako ředitel táborské zoologické zahrady, která se mimo jiné významně podílí na záchraně zubrů evropských, apeluji na vládu, aby lidem co nejdříve umožnila návštěvy venkovních expozic zoologických zahrad. Mnoho lidí by v současné době, kdy jsou stále velmi omezené možnosti volnočasových aktivit, uvítalo možnost tam vyrazit na bezpečnou procházku."