Jinak mělká řeka se dá sjet jen kvůli vstřícnosti Povodí Vltavy a vypouštění přehrady. Akci si užívají hodně i rodiny s dětmi a vodáci s chlupatými miláčky.

Kdo se zalekl předpovědi počasí, že v sobotu přijdou přívalové deště a kroupy, a oželel jarní splutí Malše, udělal chybu. Počasí jak z turistického letáku, po dešti ani památky, a stovky vodáků i svátečních vodních turistů si pozapomenutou řeku pořádně užily.

Louka v Římově byla plná lodí a lidí, napilno měli zaměstnanci vodáckých agentur a půjčoven lodí. „Kdo sem chtěl přijet, tak přijel, protože atmosféra na Malši je unikátní," vysvětluje ve chvatu Milan Kaštan Litvan z budějovické vodácké agentury Ka-servis, zatímco rozdával lidem pádla a záchranné vesty.

Po desáté hodině a slavnostním odemčení řeky se lidé i psi nadšeně vrhli na hladinu, jen pár set metrů od hřmícího vodopádu upouštěné římovské přehrady.

Jinak mělká a pro vodáky nesjízdná řeka pak nesla lodě například podél kapliček římovské křížové cesty, pod mosty a lávkami nebo pod kostelem v Doudlebech.

„Trochu jsme se báli, že bude pršet, ale stejně jsme byli mokří, protože jsme se udělali, když jsme najeli na skálu hned po startu dole pod Římovem" směje se opálený Vladimír Vopalecký z Českých Budějovic „Bylo to super," přidává se spokojeně jeho syn Vláďa. Hlavně dětem se totiž řeka líbila. „Jeli jsme Malši již podruhé a zase bylo sluníčko," radovali se na raftu Vojta s Kateřinou. „Nejlepší jsou šlajsny a peřeje a hned na začátku vodopád z římovské přehrady. Příště jedeme zase," slibují a stovky dalších účastníků si to myslí také.