„Připravili jsme novou interaktivní mapu cyklistického parkování ve městě. Lidé v ní mohou sami vyznačit, kde jim bezpečné stojany chybí a pomoci tak prosadit jejich vybudování na daném místě," představuje novou iniciativu místopředseda sdružení Petr Klika.

Jak přidat hlasMapu najdete ZDE. Lze na ní vyznačit místo, kde byste stojan uvítali nebo kde si ten současný zaslouží výměnu za lepší. Jednotlivým bodům lze i přidávat hlasy a komentáře k situacím na daných místech.

Jako dobrý nápad hodnotí iniciativu cyklistka Olga Zámečníková. „Určitě by se našla spousta míst, kde bych stojan uvítala. Na spoustě míst pořád zamykáme kola k zábradlí nebo dopravním značkám. U obchodů je kolostavů většinou málo, kolikrát jsou úplně plné," líčí vlastní zkušenosti. A právě takových situací by mělo už na jaře začít ubývat. „Mapa, do které mohou cyklisté vyznačit svá přání, bude podkladem pro práci úředníků magistrátu. Chtěli bychom v první řadě vylepšit ta místa, která označí víc lidí jako problematická," naznačuje Lukáš Bajt, městský koordinátor cyklistiky a předseda sdružení CykloBudějovice.

Podle něj si zaslouží úpravy i místa, kde kolostavy jsou. „Leckde jsou ve špatném stavu nebo jde o nevyhovující typ, ať už proto, že ničí samotné kolo, nebo neumožňuje bezpečné uzamknutí kola a rámu zároveň, což usnadňuje situaci zlodějům," poukazuje na další problém.

Chybí bezpečné stojany

K lampám veřejného osvětlení, dopravním značkám či hromosvodům musí na řadě míst v krajském městě parkovat svá kola cyklisté. Nyní ale mají jedinečnou možnost dát radnici najevo, kde by si přáli nové stojany. „Uděláme maximum, aby rostly jako houby po dešti," slibuje sdružení CykloBudějocice.

Jak ukazují ankety mezi cyklisty, bolístkou Budějovic je nedostatečné pokrytí ulic a důležitých míst kvalitními kolostavy s dostatečnou kapacitou. Už cyklogenerel počítá s novým parkováním na řadě míst, na další může veřejnost upozornit prostřednictvím interaktivní mapy na webu. Tam lze jednoduše zadat místo, které si v tomto ohledu zasluhuje pozornost.

Jak vysvětlil městský koordinátor cyklistiky Lukáš Bajt, na vybraných místech by se mohla už na jaře začít situace měnit. „Finančně to není příliš nákladné, někdy ale je třeba vyřešit problém s umístěním stojanu tak, aby nepřekážel například v pohybu vozíčkářům. Další komplikací mohou být majetkové záležitosti, na některých místech je třeba jednat s majiteli pozemků," naznačuje.

Za důležitý cyklisté považují nejen počet a rozumné umístění stojanů, ale i jejich podobu především kvůli možnosti bezpečného uzamknutí. „Jasný vítěz je stojan ve tvaru obráceného písmene U, který je už například u divadla nebo polikliniky Jih," doplňuje Petr Klika ze sdružení CykloBudějovice.