Přes sklepy nebo cizí zahrady musejí nyní chodit domů někteří obyvatelé českobudějovické Nerudovy ulice. Rekonstrukce, která se týká nejen vozovky, ale i inženýrských sítí se přitom možná protáhne o celý měsíc.

Práce v Nerudově ulici začaly ve druhém červnovém týdnu a měly v úseku mezi Kostelní a Jírovcovou ulicí skončit 16. listopadu. Podle náměstka primátora Petra Holického však firma, která akci provádí, žádá o prodloužení termínu o 30 dnů. „Zdůvodňuje to skutečnostmi zjištěnými při realizaci kanalizační stoky, které nebylo možno předpokládat,“ říká Petr Holický s tím, že firma se odvolává i na komplikace při výkopových pracích. Problém je údajně i s četnými nezaměřenými sítěmi, které nezachytil projekt a ztěžují práce v ulici.

Potíže s tím, že projekt úplně neodpovídá situaci v místě nemá město poprvé. Před několika lety se k vůli tomu značně zpozdily třeba práce na rekonstrukci komunikace do Roudného.

Podle Petra Holického je ale otázkou, zda mohly průzkumné práce v ulici být provedeny za provozu v takové podrobnosti, aby projekt vše zachytil. „Projektant se účastní kontrolních dnů, které na stavbě každý týden probíhají a k situaci se vyjadřuje,“ dodal však k situaci na stavbě Petr Holický.

Ještě letos měla být rekonstrukce hotova až k Pražské třídě, ale město s jejím začátkem aktuálně počítá až příští rok.