Už třetí rok po sobě si na českobudějovickém Gastrofestu připsali učni ze střední školy v Hostouni ve svůj prospěch zápis do Guinessovy knihy rekordů. Tentokrát poskládali na vyzdobený pult sedm metrů dlouhou kremroli.

„Loni jsme měli skládanou palačinku dlouhou přes sedm metrů a také jsme vyhráli na Gastrofestu první místo v hodnocení živých restaurací,“ poznamenal k výkonům školy Luděk Šindelář, učitel odborného výcviku. Řekl to u pultu, kde se vysokou rychlostí rodily pod jeho rukama a pod rukama učňů porce sushi – za Gastrofest se jich vydalo zhruba na sedm set. Zmíněná rekordní palačinka měřila 7,2 metru a její složení trvalo 2,43 minuty. Rok předtím se o rekordní zápis postaral student Martin Žižka, který dokázal za deset minut nakrájet přes osm tisíc plátků domácích nudlí.

Tentokrát se učni chystali pospojovat rekordní kremroli. Už před půl dvanáctou, na kdy byl rekord ohlášen, se u pultu začali scházet zvědavci. Na modrém pultu ležela lať kvůli tomu, aby kremrole držela směr a nechyběla ani drobná pyrotechnika, jejíž význam se ukázal na konci akce. „Nandejte si korpusy na stůl“, zazněl ještě pokyn učitele odborného výcviku Václava Procházky a jeho kolegyně Alena Řepová podala studentům první dávky šlehačky, kterou měli plnit korpusy. Pak zazněl potlesk a čtveřice ve složení Filip Kovařík, Matúš Pačuta, Arnošt Christoph a Jan Kulíšek se dala do díla.
Na stole se bleskově střídaly čtyři tácy. Korpusy vyndané z bedny plnila ze dvou stran šlehačka sponzorovaná firmou Laktos a vzápětí jednotlivé části rekordní kremrole nesl tříkrokým sprintem Jan Kulíšek k nedalekému pultu. Tam končily díly složené úhledně jeden za druhým.

Poleva na závěr

Za povzbuzování přihlížejících vyrazili ve finále pokusu o rekord učni na dozdobení. Šlehačka zakryla spáry mezi korpusy a cukr se sladkou polevou korunovaly dílo. Délka – 728 centimetrů, čas – 3,51 minuty. Došlo i na miniaturní ohňostroj. Rekord vzápětí potvrdil Aleš Rafaj z pelhřimovské Agentury Dobrý den, který celý pokus dozoroval. „Jako agentura jsme tady loni měřili obří palačinku. Tyhle rekordy přijdou vždycky najednou. Hodně škol a firem, co dělají gastronomii tyhle rekordy dělá. Určitě zase někde něco bude, ale nevím kdy a kde,“ řekl Rafaj na otázku po četnosti podobných akcí.
Na rekordní kremroli spotřebovali učni z Hostouně 36 korpusů, dlouhých 22 – 27 centimetrů a o průměru deset centimetrů. Těsta se na ně spotřebovalo 12 kilogramů a šlehačky „spolykaly“ 20 litrů.

„Korpusy jsme pekli prakticky dva dni. Tápali jme jak je máme upéct, ale nakonec jsme na to s poradou jedné paní přišli,“ řekl k přípravám učitel Václav Procházka. Finta spočívala v tom, že pruh těsta potřeného vajíčkem se vlastně podtáčel na formu, nikoliv natáčel. „Zkoušku jsme měli tak tři týdny zpátky. Udělali jsme dvoumetrovou kremroli,“ doplnil Filip Kovařík za mladší členy týmu. „Palačinka byla jednodušší,“ zhodnotil ještě pro Deník letošní a loňský rekord, kterého se také účastnil, Arnošt Christoph. Ten letos na škole končí a poznamenal, že by se rád kuchařině věnoval i dál. Výkon svého týmu ocenil i ředitel Výchovného ústavu a dětského domova se školou v Hostouni Jan Vojta. „Kluci se mohou prezentovat a je to ku prospěchu jejich vzdělání,“ řekl Vojta na adresu pravidelné účasti školy na Gastrofestu. O rekordní kremroli se zatím při jeho slovech postarali diváci.

Na Gastrofestu, který se konal od čtvrtka do soboty, návštěvníci našli nejen úspěšný pokus o rekordní kremroli, ale také české speciality ze zvěřiny nebo ryb, maďarskou a slovenskou kuchyni či ukázky špičkového gastronomického vybavení. Prezentovaly se i bavorské hotely a rakouského bio zemědělství. Nechyběla ani dvoumetrová perníková chaloupka sestavená ze šesti set perníkových plátů.