Policejní zátarasy i provizorní dopravní značky, desítky uniformovaných mužů a dlouhé kolony aut svedené do jednoho jízdního pruhu. Tak to včera dopoledne vypadalo na silnici I/ 3 z krajského města do Tábora. Asi kilometr za Borkem policisté uspořádali velkou dopravně bezpečnostní akci z názvem Síto. Svým rozsahem byla na jihu Čech naprosto ojedinělá. Během pár hodin při ní prověřili kolem tří stovek aut a zjistili 34 přestupků. Více než polovina z nich se týkala rychlosti. Jeden šofér měl v krvi alkohol a několik dalších nemělo v pořádku technický stav auta. V následujících dvou měsících se řidiči setkají s podobnými kontrolami častěji. Hlavně na Českobudějovicku.

„Bude se jednat o vytipované dny. Uzavřeme část jednoho jízdního pruhu, který budeme odstavovat. Na rozmístění dopravních značek samozřejmě máme povolení od krajského úřadu. V rámci této akce budeme spolupracovat i s kriminální policií a službou cizinecké policie. Budeme se věnovat zejména dopravním přestupkům, ale také pátrání po odcizených věcech či hledaných osobách,“ nastínil šéf krajské dopravní policie Lubomír Veselý.
Velká část řidičů, které zastavili policisté mezi 9. a 10. hodinou, se s podobnými opatřeními setkala vůbec poprvé. Pro většinu z nich také znamenala poměrně nepříjemné zdržení. „Překvapilo mě to, protože jsem nic podobného ještě nikdy nezažil. Kontrolovali mi techničák, řidičák a dali mi dýchnout. Je to hrůza, Budějce jsou ucpaný a teď ještě tohle. Dost mě to zdrželo, protože chvátám. Jedu do Tábora a jsou tam jen do půl druhý, tak snad to stihnu. Jsem nezaměstnanej a dělám brigádu, takže si zpoždění nemůžu dovolit,“ reagoval například řidič Karel Radouch.

Podobně hovořil i šofér Zdeněk Matějů, kterého policisté zastavili ve služebním vozidle stavební firmy. Také on měl napilno, protože zloději ráno odčerpali se tří strojů společnosti naftu a on to musel neprodleně řešit. „Je to asi poprvé, co takovou akci vidím. Určitě mě to dost zdržuje, protože na mě čekají dva bagry. Mimo jiné nám ráno vykradli ze tří bagrů naftu a teď se to řešilo. Jel jsem do města pro kolena na kanalizaci a další věci. Kontrolovali všechno, od dokladů až po vybavení,“ popsal Matějů.

Jediný, koho masivní policejní akce příliš nepřekvapila, byl motorkář z Libereckého kraje. Ten vyrazil na jih Čech v doprovodu své partnerky a uvedl, že podobná opatření zažil už minulý týden v Liberci. „Docela mě to ale zdrží, protože už nemám skoro žádný benzin a musel jsem vypnout motor,“ zmínil třicátník Daniel.

Krajský šéf dopravní policie Lubomír Veselý přiznal, že ke kontrole řidičů použili policisté i malou lest. Asi dva kilometry od místa zátarasů totiž nasadili další motorizované hlídky, které se zaměřovali vyloženě na rychlost. Šoféry, kteří chtěli dohnat zpoždění a šlápli na plyn, tak záhy čekalo další nepříjemné překvapení.

„Je nám úplně jasné, že někteří řidiči jsou přesvědčeni o tom, že tolik hlídek, co je tady, už policie k dispozici nemá. Opak je ale pravdou. Na Borku máme jednu hlídku a za námi jsou další dvě, které budou měřit rychlost. To řidiči opravdu neočekávají,“ usmíval se Veselý.