Radnice by proto chtěla změnu dopravních poměrů, která platí už od léta, ještě více zdůraznit. „Zvažujeme doplnit značení červenými pruhy ve vozovce, aby už změnu nebylo možné snadno přehlédnout," nastínil náměstek primátora František Konečný. Dopravní policie ale návrh takových opatření nepovažuje za ideální řešení. 

Zákaz porušují tisíce řidičů

Vodorovné značení v podobě červených pruhů by mohlo přibýt v Žižkově třídě. Radnice by tak ráda zdůraznila dopravní změny na nové světelné křižovatce u Mercury centra, které mnoho řidičů stále ignoruje.

Jak již dříve vysvětlil náměstek primátora František Konečný, porušováním předpisů osobní auta způsobují dopravní komplikace. „Tím, že se auta snaží v místě, kde nemají co dělat, vyjíždět ze Žižkovy do Nádražní ulice, blokují cestu pro městskou hromadnou dopravu. To se pak projevuje výraznými zpožděními vozidel MHD."

Také proto se v posledních měsících městská policie zaměřila na hříšníky, při průjezdu místy, kde platí pro běžnou dopravu zákaz vjezdu, nachytala přes tisíc šoférů, nešvar se ale přesto nedaří vymýtit.

Řada řidičů totiž tvrdí, že si značek upozorňujících na změnu všimla na poslední chvíli a už nestihli zareagovat. Právě proto chce radnice změnu vyznačit výrazně přímo na vozovce. „Dopravní policie ale k takovému návrhu zaujala nesouhlasní stanovisko, přitom by to bylo čistě informativní opatření, které nemůže ohrozit bezpečnost provozu," kroutí hlavou František Konečný.

Jak ale vysvětluje policejní mluvčí Jiří Matzner, názor policejních odborníků je pouze doporučením, případné vyznačení vyhrazených pruhů je v kompetenci odboru dopravy magistrátu. „Rozhodně městu nic nezakazujeme, pouze doporučujeme přiklonit se k jiné variantě. Město navrhuje kombinaci změn s vyznačením takzvaného buspruhu, my se přikláníme k důraznému svislému značení v křižovatce Žižkovy třídy s Dvořákovou ulicí," vysvětluje pohled dopravních policistů.

Nová podoba křižovatky u nádraží v Českých Budějovicích.Zdroj: Deník