Stomatologie v budějovickém Asklepionu ale sídlit nebude. Podle stomatochirurga máme v Českých Budějovicích dostatek špičkových zubních lékařů. „Budějovice jsou mekkou kvalitních zubních lékařů. Počet zubních lékařů je v České republice jeden z nejvyšších na světě. Jestli někam směřují mladí stomatologové, tak jsou to České Budějovice. Zde je nával zubních lékařů z celé republiky. Je to tím, že se tady hezky žije a hodně mladých lidí se stahuje právě do Budějovic. Řada kolegů sídlí v domech, u kterých se dá dobře zaparkovat, jako to je v Rakousku nebo v Německu,“ popisuje Roman Šmucler.

Ilustrační foto.
Soutěž na novou halu mohly Budějovice zastavit

Lidé podle něho vždy chtějí laciného, hodného zubaře, který je vezme hned. „Jenže takový ještě nežil. Když jsou laciní, tak mají dlouhé čekací doby,“ reaguje lékař. Za den zvládne udělat i více jak 30 zubních implantátů. V minulosti sám také vyvinul zubní implantáty. „V Praze mě navštěvují obyčejné babičky, ale operoval jsem, dokud jsem neřídil Komoru, například v Británii a v Německu, kde jsem neměl problém být drahý,“ líčí stomatochirurg.

Radost má, když mu práce jde rychle od ruky. „Rychlost medicíny souvisí s cenou. V Praze chceme být lidem cenově dostupní. Nejde nám o to, dělat drahou medicínu a nepřišli jsme dělat drahou medicínu ani sem do Budějovic. Nejsme jenom estetická medicína. Mezi Prahou a Budějovicemi máme onkologickou nemocnici,“ podotkl Roman Šmucler.

Vítězný návrh podaný do architektonické soutěže na novou podobu parku Dukelská v Českých Budějovicích.Autor: Ateliér RUSINA FREI
Budějovice vybraly příští podobu parku Dukelská

Stomatochirurg považoval dříve zubní implantáty za luxusní věc. Dnes je paradoxně vnímá jako dostupnou ekonomickou variantu, ale není šťastný, protože zuby bychom se měli snažit zachránit. „Zubní implantáty jsou funkční náhrada kořenů zubů. V tuhle chvíli máme milion bezzubých lidí v Čechách. Snažíme se s tím něco dělat. Doufám, že do budoucna lidé nebudou implantáty potřebovat,“ uvažuje Roman Šmucler.

Lidé si podle něho umí dnes čistit zuby, a tak s kazy chodí k lékařům čím dál méně. „Na světě jsou země, kde do roku 2030 nebudou mít děti zubní kazy a kde postupně nebude mít kazy vůbec nikdo, takže máme stále co dohánět. Zubní kaz je plně preventabilní. V Německu zubní lékaři nemají práci, protože si tamní lidé čistí zuby. My v centru Prahy přestáváme kazy vídat,“ dodává odborník.

Ilustrační foto. VŠTE
Do prvních ročníků VŠTE se zapsalo 1150 studentů

A přidá historku: „Zaplať pánbůh jsem zdravý. Kazy jsem měl do té chvíle, než jsem se naučil čistit zuby na fakultě, a pak jsem jako pacient u stomatologa skončil. Akorát jsem si vyrazil zub na sjezdovce, tak jsem si ho tam zase vrátil zpátky,“ dodá s úsměvem.