Poslední finance z ROP Jihozápad příjemci dotací v letošním roce dočerpávají. Jaká je aktuální situace v našem kraji?
V létě jsme ještě podepsali nové smlouvy na poskytnutí dotací pro rekonstrukci silnic – místních komunikací v Jihočeském kraji. Právě oblast podpory rekonstrukce silnic patřila v regionu Jihozápad k nejúspěšnějším.

Jaké silnice budou dle posledních podpisů smluv rekonstruovány?
Více než 6,2 milionu korun je smluvně vyčleněno pro město Protivín na rekonstrukci dvou místních komunikací v ulici Sportovní v délce 165,4 metru včetně přilehlého jednostranného chodníku a rekonstrukci místní komunikace Nádraží–Bor–Chvaletice v délce 1697 metrů. Zejména komunikace Nádraží–Bor–Chvaletice je významnou spojnicí osady Bor a obce Chvaletice s městem Protivín a navíc se napojuje na nadřazenou silniční síť v podobě napojení na krajskou silnici III/1404. Doposud měly komunikace nevyhovující povrch, vykazující velké množství poruch, včetně nebezpečných lokálních výtluků v hloubce i více než 10 centimetrů.

Protivín dále dle smlouvy o poskytnutí dotace získá ještě více než 1,2 milionu korun na rekonstrukci místní komunikace Myšenec – ke hřbitovu v délce 449,6 metru. Řešená komunikace je z hlediska dopravní obslužnosti velmi významná, jelikož vede nejen k zástavbě obytných domů, ale i k místnímu hřbitovu a pozůstatku gotického hradu ze 13. století.

Dotaci ve výši zhruba 1,4 milionu korun dále získá dle smlouvy Kaplice, a to na kompletní rekonstrukci ulice Pod Humny v celém jejím rozsahu, a sice v délce 400 metrů. Dříve byla komunikace v havarijním technickém stavu, kryt komunikace nevyhovoval intenzitě a charakteru dopravy. Rekonstrukce spočívá v položení asfaltového recyklátu, pokrytí asfaltovým betonem, který navýší konstrukční výšku komunikace.

Jaký objem financí z ROP Jihozápad tedy region získal?
Z bilance programu vyplývá, že region Jihozápad postavil díky regionálnímu operačnímu programu více než tisíc kilometrů silnic druhé a třetí třídy, na něž získal více než 6,3 miliardy korun z Evropské unie. Na místní komunikace pak získal více než 1,7 miliardy korun, určených na rekonstrukci či výstavbu 231 kilometrů.