Obyvatelé obou míst sice o stejnojmenném sídle vědí, ale vzájemný kontakt nemají. „Vím o tom, že je v jižních Čechách Rudolfov. Když hledám Rudolfov na internetu, tak se to tam objevuje," říká Jan Hereš z penzionu Rudolf, který se nachází v Rudolfově v Jizerských horách. V jihočeském městě s hornickou tradicí Jan Hereš nebyl, z výletů ale zná třeba Bechyni nebo Bezdrev. Horský Rudolfov je malá vesnička, jejíž dominantou je právě jmenovaný penzion. Vznikl z bývalé školy. „Jako rok postavení školy jsme dohledali rok 1899," dodává k historii budovy a vlastně i obce Jan Hereš.

I malá vesnička u Liberce ale má návštěvníkům co nabídnout. Například malou vodní elektrárnu, která je technickou památkou. Energii vyrábí v Jizerských horách už 87 let a turbíny i další stroje jsou stále původní a bez větších oprav. V roce 1972 sice hrozilo, že se elektrárna promění na obří sklad banánů, kvůli špatně přístupnému terénu. Nakonec ale socialističtí plánovači umístili sklad ovoce jinam. V době svého vzniku, tedy na konci 20. let minulého století, vypomáhala v odběratelských špičkách uhelné elektrárně v Andělské Hoře. „Raritou je ovládací pult, jsou zde použité lodní měřicí přístroje. Dá se říct, že ve své době to byl největší komfort, jaký technika dokázala tehdy nabídnout," řekl k památce Libereckému deníku Petr Nedomlel z Povodí Labe. Nejde však o jedinou zajímavost nové technické památky. „Tlakové potrubí bylo v náročném terénu smontováno za čtyři měsíce a jeden a půl týdne včetně tlakové zkoušky. To si dnes nikdo nedovede představit, zvlášť když veškeré práce probíhaly ručně," upozornil při obnovení památky Petr Freiwillig z Národního památkového ústavu v Liberci. Podle něj není unikátní jen samotná hlavní hala s turbínami a generátory, ale celé vodní dílo.

Rudolfovské městské slavnosti 2015.Technickou minulost, ale o něco starší, lze obdivovat i v jihočeském Rudolfově. Do Perkmistrovského domu, kde dříve sídlila radnice, se vloni přestěhovalo Hornické muzeum. Podle průvodkyně Markéty Dvořákové muzeum nabízí seznámení s těžbou stříbra v Rudolfově, s dobou císaře Rudolfa II., který původní hornickou osadu Velké Hory povýšil na město, a expozice se věnují třeba i alchymii nebo historii města od 19. století po současnost.

U vzniku prvních sbírek před téměř dvaceti lety stál rudolfovský patriot Vratislav Klabouch. Ten zároveň před lety hledal i ostatní možné Rudolfovy. „Jeden čas jsme po tom pátrali. Chtěli jsme udělat setkání v rámci Hornických slavností," říká Vratislav Klabouch. Výsledkem hledání bylo zjištění, že například stejnojmenná vesnička je součástí Liberce nebo u Jindřichova Hradce je výletní restaurace, kde snad býval hostem i Karel Čapek.

Zdánlivý neúspěch však rudolfovského patriota spíše potěšil. „Paradoxně to bylo příjemné zjištění, že se potvrdilo, že náš Rudolfov je jediný takového významu a velikosti," říká Vratislav Klabouch. Případné „rudolfovské" setkání se tedy před lety nekonalo. Partnerské kontakty ale Rudolfovští rozvíjejí třeba s dalšími místy s hornickou nebo havířskou minulostí. Společnost přátel Rudolfova se účastní různých akcí, které pořádají výše uvedené spolky po celé republice. Nyní se chystá například do Jihlavy.

Město Rudolfov pak oficiální partnerství udržuje s rakouským Sandlem. „Je to příhraniční městečko v Horních Rakousích," říká rudolfovský starosta Vít Kavalír s tím, že zástupci Sandlu si byli před několika dny prohlédnout Hornické muzeum.

JmenovciVedle města Rudolfov existují ještě v Čechách následující místa se stejným názvem:
- místní část Liberce, původně samostatná vesnice, zde je mimo jiné vlek, vodní nádrž, malá vodní elektrárna;
- místní část Zábřehu v okrese Šumperk;
- výletní restaurace u Jindřichova Hradce;
- samota u Dolního Dvora v okrese Trutnov.