Přibylo Číňanů a KorejcůPodle aktuálních údajů Českého statistického úřadu přijelo ve třetím čtvrtletí loňského roku 
do Česka celkem 2,6 milionu zahraničních turistů, což bylo 
o 4,2 procenta více než ve stejném období předchozího roku.

Od počátku roku do konce třetího čtvrtletí přijelo do České republiky celkem 6,2 milionu zahraničních turistů, což bylo 
o 2,9 procenta více než ve stejném období předchozího roku.

Rostly zejména příjezdy z blízkých evropských zemí, jako je Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko, Nizozemsko či Maďarsko, ale také z Itálie, Španělska a Velké Británie.

Ze vzdálených trhů zaznamenala rekordní nárůst tradičně Čína (+22 %) a Jižní Korea (+20 %). Výrazný pokles naopak statistici zaznamenali u turistů z Ukrajiny (-18 %) a Ruska (-9 %).

Podle Jana Hergeta z Institutu turismu do meziročního vývoje za první tři čtvrtletí zasáhlo několik faktorů. „Byla to především eskalace napětí mezi Ruskem 
a Ukrajinou, která Českou republiku připravila o část velmi bonitních turistů. Dalším významným faktorem byla předloňská intervence ČNB, která zlevnila dovolenou v Česku zejména turistům z blízkého zahraniční, což se projevilo na vyšších příjezdech ze sousedních zemí," doplnil Jan Herget.

V minulé, rekordní sezoně si vstupenku do hlubockého zámku koupilo 32 tisíc lidí. „Většinou to byli Rusové nebo Ukrajinci," upřesnil kastelán Miroslav Pavlíček. Jenže letošní zájem je mnohem slabší.

„Od počátku listopadu 2013 do 12. ledna 2014 k nám zavítalo 17 920 lidí, zatímco od počátku listopadu 2014 do 12. ledna letošního roku přišlo zhruba 
o dva tisíce lidí méně, konkrétně 15 581 turistů," porovnal loňský a letošní zájem výletníků Miroslav Pavlíček.

Hoteliéři vypozorovali další zajímavý trend v chování turistů z východu. „V právě končícím svátečním období se u nás sice ubytovalo o 10 procent rusky hovořících turistů více než loni, ovšem útrata byla tentokrát o 20 procent na osobu nižší," shrnul ředitel českobudějovického Grandhotelu Zvon Petr Šalda. „Tentokrát už neměli zájem 
o nejvyšší kategorii pokojů, které loni plně obsadili. Je tedy znát, že šetří," doplnil.

Větší spořivost turistů 
z východu při cestách na jih Čech je patrná i podle Dagmar Bohdalové z Českého Krumlova, jež provádí rusky hovořící výletníky po kraji. „Dříve se domů vraceli s obtěžkanými taškami, což už vidět není. Kupují jen originální místní suvenýry nebo magnetky," vyjmenovala.

„Není to tak, že bych měla míň práce. Ale skupinky, které provázím po Krumlově 
a pak ,vysílám' na Hlubokou nebo dále do Prahy, jsou teď méně početné než v minulých letech," řekla Dagmar Bohdalová. Podle ní teď do jižních Čech míří více individuálních turistů, zatímco dříve převažovaly skupinové zájezdy.

A je to znát nejen na Hluboké nebo v Českých Budějovicích, ale také v sousedním Českém Krumlově. „Podle posledních reportů pokles bezpochyby byl," přitakala Kateřina Dvořáková, sales manažerka českokrumlovských hotelů Růže a Old Inn.

„Co se týká hotelu Růže, v rámci roku je znát snížení zhruba 
o padesát procent. Ve čtyřhvězdičkovém hotelu Old Inn je pokles menší, tam se dá hovořit o zhruba pětadvaceti procentech," vyčíslila.

Méně často je teď ruština slyšet v českokrumlovských restauracích. „Úbytek ruských klientů pociťujeme. 
K nám do restaurace chodí hlavě na obědy. Propad tržeb nám ale nahrazují turisté z Asie. Těch je čím dál víc," zmínila Petra Přibylová 
z restaurace Pod Radnicí.

Za poznáním na jih Čech míří hlavně Rusové střední příjmové třídy. „Pro ty bohaté nejsme atraktivní destinací, hlavně kvůli obstrukcím spojeným s vyřízením víza. To už si snadněji vyřídí povolení 
k vycestování do Egypta, a tak na dovolenou míří tam," vysvětlila Dagmar Bohdalová 
s tím, že zřejmě jedinou skupinou, která na cestách do jižních Čech nešetří, jsou turisté z východu, co si náš kraj vybrali jako ideální místo pro uzavření sňatku.

Obavy z toho, co bude, vyjádřila průvodkyně rusky hovořících turistů Nuria Orctová. „Klienti mi říkají, že se situace u nich zhoršuje a že budou muset přestat cestovat. Docela se toho obávám, neboť průvodcovská činnost 
představuje můj hlavní výdělek," krčila rameny.
Dagmar Bohdalová tak skeptická nebyla. „Už jsem si říkala, jestli v příštím roce budu mít nějakou práci. Ale telefon mi kvůli objednávkám zvoní pořád, tak snad to nějak přečkáme."