Bezmála tunu ryb za uplynulého půl roku spořádalo padesát vybraných strávníků vysokoškolské menzy. Po dobu, kdy měli v jídelníčku co chvíli bílé maso, je sledovali zdravotníci.

Správná hladina

Ti opakovanými testy prokázali, že konzumace ryb výrazným způsobem ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi sledovaných osob. Zatímco množství celkového cholesterolu citetelně pokleslo, takzvaného hodného cholesterolu naopak o deset procent přibylo,“ konstatoval garant projektu, lékař Petr Petr.

„Ani jsem nečekal, že se zapojí tolik lidí. Limit téměř padesáti jídel ale lidé dokázali prostřednictvím objednávacího softwaru vyčerpat v řádu minut,“ pochvaluje si nejen odborné výsledky studie, ale i ochotu veřejnosti jíst více ryb.

Právě ty podle výzkumů v českém jídelníčku téměř chybí. Průměrný Čech jich spolyká kolem pěti kilogramů ročně. „Náš národ sní za rok více zmrzliny než ryb,“ konstatuje Petr všeobecný jev. Projekt, který za pomoci Jihočeského kraje uskutečnila českobudějovická nemocnice, toto číslo dokázal s úspěchem pozvednout na trojnásobek.

Nejen ryby

Výzkum vlivu pravidelné konzumace ryb na zdraví člověka ale není zdaleka jediným svého druhu, jehož výsledky Petrův tým v posledních letech zveřejnil.

Především krevní obrazy dobrovolníků prokázaly, že pozitivní dopad na obranyschopnost organismu má i pravidelná konzumace mléčných výrobků, uherského salámu či piva.

Jak dokázaly další z řady výzkumných projektů, množství bílých krvinek příznivě ovlivňují takové potraviny i v době, kdy je organismus vystaven stresu a za normálních stravovacích podmínek naopak lymfocyty ubývají.