Splnit úkol: „Zašijte ho!“ není na operačním sále zdaleka taková banalita, jak vídáme ve filmech. Právě naopak. Dobře sešít operační ránu v břiše tak, aby pacientovi nehrozily komplikace, jako je například kýla v jizvě a netrpěl bolestí, je pěkná věda. Chirurgové se na rekonstrukci břišní stěny dlouhodobě specializují.

Ti budějovičtí nyní jako první v republice použili velmi nadějnou inovativní metodu Fasciotens, která zcela převratně řeší komplexní defekty břišní stěny. Přístroj, vyvinutý v Německu, je dnes používán v řadě zemí a dosavadní výsledky jsou velmi povzbudivé.

Grandhotel Zvon. České Budějovice. Vánoční výzdoba.
Kdo chce na silvestra do hotelu, musí si pospíšit, leckde už je plno

„Použití tohoto systému spočívá ve zhruba třicetiminutovém tahu za okraje břišní stěny během operace. To umožní chirurgovi rekonstruovat a uzavřít břišní stěnu bez napětí i v těch případech, kdy se jedná o rozsáhlý a obtížně řešitelný defekt. Tím se chirurg vyhne složité a náročné separaci jednotlivých vrstev boční břišní stěny, tzv. separaci komponent. Samotná operace je tak mnohem snazší a je zatížena výrazně menším rizikem komplikací a menší bolestivostí,“ vysvětluje mluvčí českobudějovické nemocnice Iva Nováková.

Jak doplnila, nespornou výhodou je navíc velmi rychlé osvojení si metody, použití systému Fasciotens se chirurg naučí prakticky okamžitě.

„Na chirurgickém oddělení českobudějovické nemocnice jsme měli možnost jako první v České republice tuto inovativní metodu použít. Zahraničním hostem u operace byl dr. Clemens Winkler, chirurg z Kolína nad Rýnem, který má s metodou velké zkušenosti. Následně jsme metodu použili v rámci tzv. „live operace“ v rámci VII. České herniologické konference (specialisté na kýly) v Olomouci. Ověřili jsme si vysokou efektivitu, jednoduchost i rychlé osvojení si nového postupu. Pomocí fasciální trakce se nám podařilo snadno uzavřít defekt velikosti čtrnáct centimetrů, což by jinak vyžadovalo mnohem náročnější a složitější výkon. V tuto chvíli se nám metoda jeví jako převratná v řešení komplexních defektů břišní stěny,“ pochvaluje si chirurg Petr Bystřický s tím, že se nemocnice plánuje s novou metodou zapojit v brzké době i do mezinárodní studie.