Hlavní výhrady opozice se týkaly bývalého zastupitele za ODS Martina Kuby. „Do dozorčí rady se potřebují za každou cenu dostat členové koaliční ODS a jim spřízněné osoby. Je to jako udělat kozla zahradníkem," říká zastupitel Tomáš Bouzek (TOP 09). Upozorňuje přitom, že právě teplárna na podkladě právních a znaleckých posudků vede několik soudních řízení o částku kolem 170 milionů proti některým členům bývalého vedení, mimo jiné proti Martinu Kubovi. „To nemyslíte vážně, že do dozorčí rady společnosti navrhnete člověka, proti kterému tatáž společnost vede spor," komentoval včera Tomáš Bouzek v zastupitelstvu návrh koalice.

Martin Kuba ale kritiku odmítá. „Žaloby jsou věcně nesmyslné, pouze politicky motivované," reagoval včera šéf jihočeské ODS Martin Kuba. „Kdyby někdo byl ochotný přečíst si rozsudky a podívat se na podstatu sporů, pochopí, že celé je to jen politická hra pana Bouzka, TOP 09 a hnutí Občané pro Budějovice," doplnil Martin Kuba. Před první instancí totiž zmíněné spory teplárna prohrála.

Teplárna probudila staré spory

„Proč tak spěcháte, proč nepočkáte na řádnou valnou hromadu?" ptal se včera v zastupitelstvu opoziční zastupitel Tomáš Bouzek. Kritizoval rychlost, s jakou chce nová koalice vyměnit některé zástupce města ve vedení teplárny.

Pokud se bude kvůli tomu svolávat mimořádná valná hromada, může to podle Tomáše Bouzka stát více než 200 000 korun. Přitom za pár měsíců se má tak jako tak konat řádná valná hromada. Jak ale upozornil primátor Jiří Svoboda, je právem města jako akcionáře svolávat valnou hromadu v teplárně.

Debata o nových jménech, nominovaných do čela teplárny, připomněla v zastupitelstvu i soudní spory, které vede firma s některými bývalými členy vedení. Z osmi sporů však teplárna v první instanci sedm prohrála. O výsledcích ale ještě není rozhodnuto definitivně. Čeká se totiž na výsledky odvolání. Spory se týkají například investic připravovaných nebo realizovaných někdejším vedením. Podle opozičních hlasů z TOP 09 nebo HOPB by měla teplárna ve sporech pokračovat. Zástupci ODS nebo ČSSD však v zastupitelstvu dali už před časem najevo názor, že spory jen stojí teplárnu peníze a ve výsledku, že k ničemu nepovedou.

Spory kolem soudů vedených teplárnou přispěly i k rozpadu minulé koalice v čele radnice (až do června tvořily koalici ANO 2011, HOPB, TOP 09 a KDU-ČSL). Že by ale ovlivnily přímo pád koalice v červnu letošního roku, to tehdy opoziční Michal Šebek (ODS) jednoznačně odmítl.

Při hlasování v zastupitelstvu se včera ukázalo, že nová koalice má podporu i u dalších zastupitelů. Pro svůj návrh na změny získala 30 hlasů, což je o šest víc, než kolik má sama zastupitelů.