Poté, co vedení města uložilo k ledu myšlenku výstavby nového Centra halových sportů, se Volejbalový klub Jihostroj rozhodl pomoci městu a uspíšit snahu o přestavbu haly. „Nabídli jsme se, že necháme na vlastní náklady zpracovat projektovou dokumentaci na rekonstrukci. Klub to bude stát 9 až 10 milionů korun," naznačil prezident VK Jihostroj Jan Diviš.

Právě projekt na stavební úpravy má město přijmout jako dar. „To souhlasí za podmínky, že případnou zakázku bude zadávat samo včetně rozsahu prací," doplňuje náměstek primátora František Konečný.

Hala potřebuje celou řadu změn

Možná už napřesrok se budějovičtí sportovci dočkají nezbytných úprav sportovní haly. Potvrdila to radní Lucie Kozlová: „Teoreticky nejbližší možný termín úprav je první polovina roku 2018."

Již nyní je ale potřeba pracovat na přípravě. I proto přišel volejbalový klub, jenž je v hale doma, s návrhem, že se ujme zadání i úhrady projektové dokumentace. „Je třeba celou záležitost urychlit. Proto se chceme dohodnout na racionální variantě úprav přijatelných pro obě strany. Zároveň by měly být ušité na míru halovým sportům, které budou halu využívat," zmiňuje prezident VK Jihostroj Jan Diviš.

Podle něj je nutné v první řadě pozvednout komfort pro diváky. „Ne sedadlech se nedá delší dobu vydržet, chybí tu klimatizace. problémem je ale i zastaralé zázemí, kvůli kterému se prodražuje provoz haly. Ta nesplňuje ani technické parametry, musíme proto pro každé mezinárodní utkání žádat o výjimku," vyjmenovává největší bolavá místa.

S potřebou vyhovět požadavkům na pořádání mezinárodních zápasů i faktem, že vnitřní vybavení haly je už za zenitem, souhlasí i vedení města. „Nepůjdeme cestou výstavby nové haly, v plánu je v té stávající zvýšit světlou výšku, a to snížením podlahy a úpravou podhledů. Změn by doznal i prostor pro diváky. Uvažujeme také o dostavbě tělocvičny," zmiňuje představy radnice náměstek primátora František Konečný.

Sportoviště už léta přesluhujeMezinárodním pravidlům nevyhovují parametry českobudějovické sportovní haly. Zastaralé je i zázemí objektu, úpravy potřebují nezbytně i tribuny. Podle předběžných plánů by řadu problémů mohla vyřešit rekonstrukce. Na tu možná dojde v roce 2018.