Tu právě zaměstnanci vodohospodářské společnosti ČEVAK připravují na letní sezonu. V minulosti už při čištění objevili i spoustu mobilů, peněženku i s doklady, drobné dětské hračky, ale i jízdní kola či pánské slipy. Po letošní zimě na vyloženou kuriozitu na dně nenarazili.

Práce ale i tak nemají málo. Nejprve bazén vypustili, zbavili odpadků a předmětů, které lidé do vody upustili snad jen omylem, poté stěny a dno pomocí hadice s vodou a košťat zbavili řas a všech dalších nečistot a bazén ošetřili přípravkem na bázi chlóru. „Důležitou součástí údržby před letní sezonou je také kontrola samotného bazénu a osvětlení," doplňuje mluvčí společnosti Lenka Zimmelová.

V úterý na řadu přijde vysokozdvižná plošina, s jejíž pomocí se dostanou k samotné soše Samsona. „Svlékneme mu hokejový dres, zároveň také zkontrolujeme trysky. Potřeba budou drobné opravy zařízení a ve středu by měla kašna opět fungovat," odhaduje.

Vůbec poprvé v ostrém provozu bude spuštěné i nové filtrační zařízení, které nechala do technologického zázemí kašny nainstalovat radnice. Díky tomu by si měla voda udržet dlouhodobě dobrou kvalitu. „Filtr by měl sbírat nečistoty a usmrcené mikroorganismy, které tu dříve cirkulovaly. Součástí zařízení je nově i automatické dávkování chemie, samo si to hlídá pH vody. Díky tomu všemu by voda měla být křišťálová," slibuje si od novinky technický pracovník společnosti ČEVAK Miroslav Bek.