„Je mi těch lidí opravdu líto," komentoval neštěstí Jaroslav Sedlák, vedoucí Jihočeské záchranné brigády kynologů v Českých Budějovicích. „Zemětřesení zasáhlo ty nejchudší vrstvy. Ti lidé už předtím měli málo a teď už jim opravdu nezbylo nic," poznamenal budějovický kynolog, který se svým psem zasahoval při přírodních katastrofách v Indii, Turecku nebo Tchajwanu. Na záchrannou misi do Nepálu se však s největší pravděpodobností nevydá.

„Žádnou takovou informaci nemám," potvrdil Jaroslav Sedlák. „Čím víc se prodlužuje doba od zemětřesení, tím je šance na přežití menší. Zemětřesení v Nepálu bylo navíc už v sobotu," vysvětloval vedoucí Jihočeské záchranné brigády kynologů s tím, že záchranáři přeživší s úspěchem nacházejí do třetího dne od zemětřesení.

„Na Tchajwanu ale našli živé lidi dokonce po 14 dnech," vzpomněl si Jaroslav Sedlák. „Uvízli ve sklepní místnosti, kde se mohli pohybovat. Měli tam také akvárium, takže vodu pili z něj," převyprávěl jeden z příběhů se šťastným koncem. Šanci na přežití tady ale lidé měli hlavně díky vzduchové bublině, která se ve sklepě vytvořila. „Když vzniknou vzduchové kapsy, třeba mezi panelovými domy, lidé mají šanci přežít, můžou se tam pohybovat. V hromadách hlíny, které zbyly z domů v Nepálu, je ale šance na přežití o dost menší," zamyslel se vedoucí Jihočeské záchranné brigády kynologů.

„Situace v Nepálu se podobá té, která nastala v roce 2001 při zemětřesení v Indii. Jsou tam podobné stavby," porovnal. „Zemětřesení tam způsobilo obrovské škody. Nepodařilo se ani najít žádné lidi, kteří by v troskách přežili," vyprávěl zkušený záchranář. „Naděje ale umírá poslední," dodal.

Nejen pro záchranáře, ale i pro jejich psy jsou všechny takové akce náročné. „Je to hodně individuální. Každý má jiný způsob, jak se dostat do normálu," vysvětloval Jaroslav Sedlák, jak záchranáři tyto obrovské emoce zvládají.

Nacházení mrtvých osob nijak netěší ani psy.

„Ačkoliv se k jejich tréninku používá pachu mrtvého, po jejich nalezení je nikdo nepochválí, ani nedostanou pamlsek. Když jsme proto byli v Turecku, kde bylo 40 tisíc obětí a naši psi půl dne nacházeli jen mrtvé, museli jsme zinscenovat nalezení živého člověka," doplnil Jaroslav Sedlák.

KLÁRA SKÁLOVÁ