Pro Evu Petráškovou z Kamenného Újezdu byl letošní Gastrofest hned dvojnásobnou premiérou. Přišla sem vůbec poprvé a rovnou se pustila do kulinářského dobrodružství. Ochutnala potemníky na salátovém lůžku nebo sarančata upravená jako karamelky. „Hmyz jím poprvé, baštím cvrčky i potemníky. Tihle červíci chutnají skoro jako plody moře a ti další jsou oříškoví,“ ukazovala talíř plný netradičních dobrot. „Odpor jsem neměla, pustila jsem se do toho s chutí,“ doplnila Eva Petrášková.

Ona i další návštěvníci Gastrofestu mohli ochutnat i další dobroty. Například pečenou roládu z nutrie, žraloka, krokodýla, chobotnice nebo kapří jitrničky a jelítka. Zájemci přihlíželi umění mistra světa v přípravě pizzy, obdivovali zručnost účastníků soutěže v carvingu, což je kuchařská disciplína ve vyřezávání do ovoce či zeleniny, nebo se jim sbíhaly sliny při pohledu na sladká díla mladých cukrářů.

Podle ředitele festivalu Vladimíra Tůmy byl letošní ročník zaměřený na maďarskou, mongolskou či řeckou kuchyni. Gastrofest nabídl šest kuchařských pódií a nejméně osmdesátku stánků s ochutnávkami.