Jiří Matzner mezi školní lavice zavítal minulý pátek. „Společně si řekneme, co už není pouhá lumpárna nebo klukovina," přiblížil žákům obsah společného setkání.

Mluvčí však nehodlal mluvit pouze sám, a proto se zeptal samotných čtvrťáků, co si pod pojmem šikana představují. S odpověďmi mohl být spokojený. Dozvěděl se, že základní přehled žáci mají.

Žáci: Je to strašné

Jiří Matzner pak svým posluchačům pustil video ukázku. Chlapec Kvído na ní čelil šikaně od svých spolužáků ve škole. Po skončení krátkého filmu se policejní mluvčí jednoduše zeptal: „Co na to říkáte?" Z lavic se jednohlasně ozývalo „Strašné,…"

Kvído si svoji zlost na agresory vybíjel pouze doma u počítače. Jinak ji dusil v sobě. Školáci si tak mimo jiné odnesli jedno ponaučení, že v případě šikany se o ní musí hlavně komukoliv svěřit.

Za uskutečněnou besedou na Církevní základní škole stála Šárka Jakobi. „Věděli jsme, že se policie podobným preventivním přednáškám věnuje a přišlo nám přínosné této možnosti využít," uvádí třídní učitelka žáků čtvrté třídy, které Jiří Matzner právě navštívil.

Minulý týden policejní mluvčí absolvovali také další dvě přednášky. Jiří Matzner a jeho kolega Milan Bajcura zavítali postupně na českobudějovickou základní školu v Nerudově ulici. S tamními žáky osmých a devátých tříd si povídali na téma extremismus. „Preventivní přednášky jsou běžnou součástí naší práce," mluvčí Jiří Matzner.