„Nechceme nic sdělovat před hlasováním, aby to někomu veřejně neuškodilo. K mimořádným komunálním volbám dochází z důvodu rozpadu zastupitelstva,“ zmínila obyvatelka. Podle dotázaných zůstal jen starosta a místostarostka, jeho dcera.

Ve vesničce tak panuje zvláštní atmosféra. Stávající starosta vede samosprávu téměř dvacet let, zajímavostí je, že ustál podobnou situaci i před deseti lety. Podle oslovených obyvatel obec sice prosperovala, ale vedení bylo netransparentní a velice svévolné. „Doslechli jsme se, že chtěl postavit bytovku u zastávky a nikomu to neřekl,“ uvedli další občané s tím, že si měl sám podepisovat i různé dokumenty.

K volbám v Sedlečku u Soběslavě přišla i nejstarší občanka obce Anežka Kozlová.
V Sedlečku se opakují volby. Kdo koho zastrašuje?

Dříve se konaly podle jejich slov schůze, kde se obyvatelé dozvěděli o investicích dopředu. „Teď dlouhodobě žádná nebyla, ještě nebyl ani covid a zastupitelé se nescházeli, tak o chodu obce nic nevíme,“ upozornil místní muž s tím, že byli odkázáni jen na úřední desku u obecního úřadu.

Webové stránky jsou také neaktuální. I podle dalších lidí ze Sedlečka nebylo vedení obce úplně v pořádku, a to měl být i důvod odstoupení zastupitelů. Na úřadu se měl v těchto dnech uskutečnit i kontrolní audit. „Došlo k pochybení ve vedení obce, proto se zastupitelé rozhodli odstoupit,“ míní další z obyvatel vesnice. Konkrétně mělo jít například o změnu územního plánu, se kterou zvolení zástupci občanů nesouhlasili.

Sedlečko u Soběslavě a dětský den
Spousta zábavy i palačinky s nutellou. Dětský den si malí návštěvníci užili

Starosta Sedlečka Vlastimil Bočánek odmítl situaci, která v obci vznikla, podrobněji komentovat. „Mám chřipku, každé slovo které řeknu, mě pálí v krku. Už jsem dal vyjádření ČTK, nic dalšího k tomu nebudu říkat,“ uvedl.

Do voleb jdou tři strany se svými lídry, a Sedlečtí s napětím očekávají, jak to dopadne. Volit budou sedm zastupitelů.

Obec má v současnosti asi 180 obyvatel, na okrajích vznikla řada novostaveb a stále se rozvíjí. Vznikl zde také dobrovolný spolek Občané obce Sedlečko u Soběslavě, který pořádá akce pro místní rodiny s dětmi. Letos se zde nekonala ani pouťová zábava, ani tradiční traktoriáda.