Asi není mnoho pivařů, kteří by neznali proslulé Masné krámy v Českých Budějovicích, vlajkovou loď pivovaru Budějovický Budvar.

Tato reportáž vznikala před 30. říjnem, tedy před schválením pokračování nouzového stavu do 20. listopadu.

Vedoucí oddělení gastro a tedy i šéf Masných krámů Tomáš Olejník popsal současnost klidně a bez zbytečných emocí. Ledově věcně. „Budou velké ztráty, vždyť stále musíme platit mzdy, nájmy a další výdaje. A spoléháme také na náš mateřský podnik – pivovar Budvar. Ale výdejní okýnko jsme zatím neotevřeli. Chceme to spojit s nějakou gastroudálostí, například se svatým Martinem.“ Svým 24 pracovníkům tím zasílá jasný vzkaz. „Musíme vydržet i tuhle ránu. Nechceme a nebudeme propouštět.“ Velkým štěstím je podle něj skutečnost, že se velmi vydařila letní sezona a projevila se i věrnost štamgastů.

Podle Tomáše Olejníka ale covidová zkáza přinesla také jedno plus. Bohužel, mnoho podniků už druhou ránu nepřežije. A na pracovním trhu se tak možná objeví celá řada velmi dobrých číšníků a kuchařů.