„Teď jsou ideální podmínky. Udělalo se teplo, lesy vysychají, takže houby začínají růst," popsal Rudolf Mašek aktuální situaci na jihu Čech. Současně s tím ale doplnil, že spíše než uvnitř lesů rostou houby po jeho okrajích, jednoduše tam, kam se dostane slunce.

„Najít můžou lidé třeba bedly vysoké, hřib smrkový nebo dubový, na polích se zase v hojné míře objevily žampiony," vyjmenoval některé z možných úlovků českobudějovický mykolog. Pozor by si dle jeho slov měli houbaři v současné době dávat především na muchomůrku tygrovanou. Ta je totiž velmi podobná muchomůrce růžovce, zvané také masák. Na rozdíl od své sestry je však jedovatá.

„Obě muchomůrky spolu rády rostou na krajích lesů pod listnatými stromy. Muchomůrka tygrovaná má ale klobouk posetý bílými šupinkami, to muchomůrka masák nemá," zmínil předseda Mykologického klubu jednu z odlišností. „Největší rozdíl je ovšem ve zbarvení. Když se muchomůrka masák nařízne, tak na rozdíl od muchomůrky tygrované růžoví, ty vlezy od červů jsou růžové," vysvětloval Rudolf Mašek.

Také letos můžou lidé v případě nejistoty navštívit houbařskou poradnu v Jihočeském muzeu. Ta je otevřená každé pracovní pondělí, a to vždy od 14.30 do 16.30 hodin. „Nosit by měli lidé čerstvější houby. Vždy je třeba vědět, v jakém lese houby našli. A my jim řekneme název a samozřejmě i to, zda je daná houba jedlá, nebo ne," dodal Rudolf Mašek. 

Kam vyrazitSpíše než na Českobudějovicku jsou podle Rudolfa Maška z Mykologického klubu Jihočeského muzea v současné době nejpříznivější houbařské podmínky na Šumavě. Pro plné košíky by tak houbaři měli vyrazit na Kaplicko. Dobré podmínky jsou dle jeho slov v okolí Pořešína a Velešína a na Třeboňsku.