Pokud vodoměr zamrzne, znamená to pro majitele nemovitosti minimálně zbytečné výdaje za jeho výměnu, v horším případě i škody způsobené nekontrolovaným únikem vody. To platí zejména pro rekreační chaty a chalupy, kam majitelé v zimě jezdí jen jednou za čas a problém tak nemusí odhalit včas.

Více k tomu řekla Jitka Kramářová, vedoucí útvaru marketingu a komunikace vodohospodářské společnosti ČEVAK a. s. „Zákazníky, kterým se zanedbaná péče o vodoměry vymstila, zatím počítáme na jednotlivce, situace se ale může po mrazivém víkendu zhoršit,“ upozorňovala. Nasvědčují tomu i zkušenosti vodohospodářů z uplynulých let. Jen loni vyměňovali na jihu a západě Čech 763 zamrzlých vodoměrů.

Přitom stačí zařízení včas jednoduchým způsobem zabezpečit. „Doporučujeme pečlivě uzavřít sklepní okna a vodoměrné šachty a vodoměr obalit nepromrzajícím materiálem, například polystyrenem,“ radí Jitka Kramářová.

Pokud vodoměr přece jen zamrzne, lidé by se jej neměli snažit rozehřát otevřeným ohněm. Žár totiž poškodí plastové části vodoměru a přístroj po takovém zásahu většinou stejně nefunguje. Aby byla vzniklá škoda co nejmenší, je lepší, když se zákazníci co nejdříve obrátí na nejbližší povozní středisko společnosti ČEVAK. K dispozici je jim také linka 800 120 112.