V důsledku silného větru a následných pádů stromů a větví do vedení evidovali pracovníci společnosti EG.D na jihočeském distribučním území v 18 hodin šest poruch na vedení vysokého napětí. Přibližně tisíc odběratelů bylo podle mluvčího společnosti Romana Šperňáka  oproti dopolední desítce tisíc bez dodávek elektrické energie.

"Nejvíce poruch přetrvávalo v Jihočeském kraji, a to konkrétně na Českokrumlovsku. Na opravách všech poruch na vysokém napětí pracujeme a věříme, že dodávky do postižených lokalit ještě během čtvrtka obnovíme," uvedl s tím že, nejčastějšími příčinami poruch byly pády stromů a větví do vedení a potrhané vodiče a poškozené izolátory.

Kolem čtvrteční jedenácté hodiny dopoledne uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů: "V tuto chvíli evidujeme padesát vícečetných událostí, kdy jeden výjezd může znamenat odklízení i více stromů." Po 15. hodině již počet výjezdů vyšplhal na téměř 170. Nejvíce zásahů bylo na Prachaticku - 50, na Strakonicku a Táborsku vyjížděli hasiči k 23 zásahům a o dva výjezdy méně měli hasiči na Písecku. 

Výstraha končí po 21. hodině. 

"V důsledku silného větru a následných pádů stromů a větví do vedení evidujeme v západní části distribučního území EG.D zvýšenou poruchovost. Aktuálně máme 10 poruch na vedení vysokého napětí a do deseti tisíc omezených odběratelů na území Jihočeského kraje. Nejvíce poruch je na Českokrumlovsku, ojedinělé poruchy pak na Strakonicku, v okolí Tábora, Bechyně a na Prachaticku. Poruchy jsou čerstvé, vymezujeme je a intenzivně pracujeme na obnovení dodávek elektrické energie," uvedl Roman Šperňák z EG.D.

Po 14. hodině uvedl: "V Jihočeském kraji je aktuálně bez dodávek elektrické energie necelých 4 000 odběratelů. Nejpostiženější oblastí je Českokrumlovsko a Prachaticko. Poruchy máme lokalizované a na opravách se intenzivně pracuje. Nejčastějšími příčinami poruch jsou pády stromů a větví do vedení a potrhané vodiče a poškozené izolátory."

Ilustrační snímek.
Covidové volno dostanou až na dvě všechny budějovické základní školy

Aktuálně (stav k 12:25) je kvůli popadaným stromům a větvím zastaven provoz na těchto železničních tratích: 

  • Lipka – Vimperk
  • Volyně – Čkyně
  • Černá v Pošumaví - Polná na Šumavě
  • Polná na Šumavě - Hořice na Šumavě