Jde o suchý strom uprostřed luk, který lákal každého k fotografování, ale bohužel ho k zemi skácel silný vítr. Na sociálních sítích ho mnozí oplakávají. "Tak silný vítr si našel první oběť. Strom na Velkém Boru na Prášilsku to má sečtené. Minuta ticha pro něj," vyzval na facebooku Miroslav Sedlák.

Silný vítr zasáhl západ Čech.
OBRAZEM: Vítr řádil v kraji. Lámal stromy, rval střechy, rybářům překazil výlov

"Tak to mne mrzí, byl to můj velký oblíbenec v každou roční dobu," připojila se stejně jako mnoho dalších Jiřina Vejvodová.

Jilm byl památkou na dům čp. 59, vedle něhož rostl. "Jehož posledními obyvateli byli Heinrich a Emilie Baierl. Strom byl nedávno označen za jeden z nejfotografovanějších stromů Šumavy. Ještě v roce 2015 byl celý zelený, v roce 2016 však již neobrazil. Byla to jen otázka času, ale je mi ho líto," uvedla Markéta Kalinová.

Známý suchý strom na Velkém Boru na Prášilsku.Známý suchý strom na Velkém Boru na Prášilsku.Zdroj: Archiv

Bude nový strom? 

Je možné, že padlý strom nahradí jiný, volají po tom lidé. "Byl to jilm, ale jak dlouho tam stál, to nevím. Již ve čtvrtek mě kontaktovali lidé, zda bychom byli ochotni tam vysázet nový. První informace od kolegů zní, že by to problém neměl být," uvedl mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Máte také fotografie legendárního stromu? Pošlete nám je: daniela.loudova@denik.cz.