18:00 hod. - V jižních Čechách je největší omezení na Prachaticku, konkrétně v okolí Husince, kde spadl strom do vedení a odřízl od elektřiny asi 250 domácností. Uvedla to vedoucí Koncernové komunikace skupiny E.ON v ČR Martina Slavíková.

16:15 hod. - Na zahradě Milana Syrovátky v Nových Hodějovicích na Českobudějovicku ke škodám kvůli větru nedošlo. Odpoledne pěstitel našel převrácenou konstrukci na indické okurky, které začal letos pěstovat. Nárazový vítr se dál snažil osvobodit rajčata od tyček a také jablka posílal z korun stromů k zemi.

16:14 hod. - K situaci na jihočeských silnicích se vyjádřil náměstek provozního úseku ředitelství Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Vykouk: „Není nikde hlášena uzavírka silnic z důvodu silného větru a jeho následků. Drobné problémy řešíme průběžně spolu s hasiči, ale nikde nebyl větší problém nutný radikálně řešit uzavírkou či jiným opatřením.“

15:45 hod. - Jednou z mála škod, kterou silný vítr způsobil na Šumavě, byl pád stromu na plot kolem výběhů rysů na Kvildě. Výběh je součástí místního návštěvnického centra Správy NP Šumava. „Strom spadl na plot a zjistili jsme to dnes ráno,“ řekl mluvčí správy parku Jan Dvořák. Ani jeden z rysů možnosti utéct nevyužil a oba ve výběhu zůstali. Správa parku odhaduje škodu zatím v jednotkách tisíc korun a k první opravě plotu došlo okamžitě.

Že vítr nebyl na Šumavě nijak extrémní, nám potvrdil jak mluvčí správy parku Jan Dvořák, tak i starosta Kvildy Václav Vostradovský. Park eviduje spíše popadané jednotlivé stromy než nějaké větší škody. A podle Václava Vostradovského se na Kvildě potýkali jen s výpadkem proudu a ani na silnicích žádné větší problémy on sám nezaznamenal. Maximálně na vozovky popadaly menší větvě nebo šišky.

15:42 hod. - Budislav - V pondělí 30. září za asistence faráře Jana Hambergera z Římskokatolické farnosti Soběslav a starosty Romana Čížka byla na věž opraveného kostela v Budislavi umístěna zpět stará časosběrná kapsle společně s novou větší kolegyní.

Hlavní aktéry neodradila ani nepřízeň počasí a silný vítr, který dosahoval 24 kilometrů v hodině a vylezli po venkovním lešení do výšky zhruba 25 metrů. Klempíř Ivan Hanuš obě pouzdra zaletoval cínem. Původní kapse byla stejně jako věž z pozinku, nová větší se současným obsahem je již z mědi. "Použili jsme podobně jako naši předchůdci materiál, z kterého je krytina věže," upřesnil Ivan Hanuš.

Při práci mu asistoval jeho mladší kolega Jan Vlček. Kostel dostal novou fasádu a věž s cibulovou bání a hrotnicí, oprava navázala na poslední generální úpravy v roce 1948 a celkově stála téměř dva a půl milionu korun.

15:27 hod. - Táborsko - Od časných ranních hodin lidé hlásili události zapříčiněné větrem operačnímu středisku hasičského záchranného sboru, podle zástupkyně tiskové mluvčí jihočeských hasičů na Táborsku došlo k celkem deseti událostem.

Hasiči následky odstraňovali v regionu od 5.30 hodin, zatím poslední zaznamenaný výjezd měli táborští profesionálové ve 13.17 hodin, a to do táborské Pelhřimovské ulice.

"K pádu stromů došlo v katastrech obcí Bečice, Borotín, Dolní Hořice, Chýnov, Jistebnice, Tábor, Čekanice, Žíšov či Roudná," vyjmenovala lokality Jana Neškodná.

Podle jejího vyjádření zasahovali jak profesionální, tak dobrovolní hasiči. "V Roudné následky větru likvidovala profesionální jednotka ze stanice Soběslav, událost byla ohlášena po půl sedmé ráno a strom ležel přes komunikaci u kempu," konkretizovala.

15:20 hod. - V jižních Čechách se dodávky elektřiny dařily rychle obnovovat, ve 14 hodin bylo bez elektřiny už jen asi 300 domácností na Jindřichohradecku. Problémy v Prachaticích, kde ráno bylo bez dodávek elektřiny přes 4 000 domácností, se podařilo opravit kolem 13 hodiny.

15:10 hod. - Strom spadl na auto, v němž jela pětičlenná rodina  
Vyšebrodsko - Silný vítr přece jenom v některých částech regionu páchá škody. Na Vyšebrodsku bylo doposud třeba z vozovek odstraňovat pět stromů. Z nich ten čtvrtý v pořadí přistál na právě pod ním projíždějícím osobním autě. "V autě jela německy hovořící rodina včetně dětí a babičky," potvrdil vyšebrodský strážník Milan Karala. "Stalo se to poblíž Studánek směrem na Vyšší Brod. Zřejmě přišel obzvlášť silný poryv větru, ulomil kus větve, která spadla na auto. Rozbila celé přední sklo a část kapoty, vůz se přitom dostal do protisměru, ale nikomu se naštěstí nic nestalo."
"Rodina jela do Českého Krumlova," doplnil strážník Roman Kozel. "Zlomila se olše ve výšce asi tří metrů a spadla přes celou vozovku. Rodina byla v šoku, ale je v pořádku."
Zdá se, že vítr na Vyšebrodsku se trochu zklidňuje, Vyšebrodští tedy doufají, že vítr už snad nic nezpůsobí.

14.19 hod.
- V jižních Čechách se dodávky elektřiny podle Martiny Slavíkové, vedoucí Koncernové komunikace skupiny E.ON v ČR daří rychle obnovovat, aktuálně je bez elektřiny už jen asi 300 domácností na Jindřichohradecku. Problémy v Prachaticích, kde ráno bylo bez dodávek elektřiny přes 4 000 domácností, se podařilo opravit kolem 13 hodiny.

13.07 hod. -  Před půl jednou odpoledne na silnici 161 u Vyššího Brodu na Českokrumlovsku, zhruba 100m od hraničního přechodu Studánky spadl strom na auto. Nehoda je naštěstí bez zranění a průjezd je možný se zvýšenou opatrností.

12.29 hod. - Návštěvníci facebookové stránku Prachatického deníku komentují jak bezproudí, tak i silný vítr.

Podle Martina Tomana v Krumlovské ulici v Prachaticích to padá snad každých deset minut.

Lukáš Jabůrek informoval o ranním bezproudí v Lázních a dodal: "Vichr byl v noci solidně silný, pěkně to v lese hučelo."

Zdenka Vujtová z Nové Hutě dopoledne byla bez proudu už asi tři hodiny. "Nárazový vítr pokračuje, tak není čemu se divit při takovém vichru," dodala.

Marie Horelicová podotkla, že se podle předpovědí jihu Čech a Moravy měl silný vítr vyhnout, ale opak je pravdou.

12.10 hod. - V Jihočeském kraji došlo v pondělí na železniční trati k jedinému zastavení provozu kvůli pádu stromu do kolejiště, a to v úseku Rožmberk nad Vltavou – Vyšší Brod. Doprava tu byla přerušena krátce - od 8.50 do 9.14 hodin. Vlak do spadlého stromu nenajel, takže kvůli větru nevznikla žádná škoda.

Jak potvrdil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš, v poledne není v našem kraji kvůli stromům nikde provoz zastaven.

12.04 hod. - Největší náraz větru na Strakonicku byl 98 kilometrů v hodině. I když hydrometeorologové v Kocelovicích u Blatné na Strakonicku zaznamenali první poryvy větru asi hodinu po půlnoci z neděle 29. na pondělí 30. září, největší nápor přišel v pondělí kolem 11. hodiny. Stanice v Kocelovicích zaznamenala náraz 27,1 metru za sekundu, což je necelých 98 kilometrů v hodině.

11.55 hod. - Silný vítr sužuje republiku, ale na Českokrumlovsku je zatím relativní klid. "Na Kaplicku určitě, žádný zásah v souvislosti s větrem jsme doposud neměli," přitakal šéf kaplických profesionálních hasičů Pavel Vejvara.

To potvrzuje i ředitel Hasičského záchranného sboru v Českém Krumlově Pavel Rožboud. "Zásahů k popadaným stromům je o něco více než obvykle, ale to patří k naší běžné činnosti."

11.22 hod. - Kvůli padlému stomu bude odhadem do 12 hodin uzavřena havní silnice od Suchdola nad Lužnicí na Majdalenu, a to v prostoru u pískovny Cep. 

11.18 hod. - V jižních Čechách pracovníci skupiny E.ON v současné době řeší devět poruch na vedení vysokého napětí. Bez dodávek elektřiny bylo v 11 hodin stále kolem 5 000 domácností. Podle Martiny Slavíkové se to týká více než 3 000 domácností v Prachaticích.

11.11 hod. - Poslední zářijový den ráno od 5. hodiny byly bez elektrického proudu domácnosti na severu Písecka - v Krsicích, Čimelicích a Smetanově Lhotě. "Když jsem šla v 6 hodin do práce, nesvítilo ani veřejné osvětlení," uvedla Martina Lukešová z Čimelic. Podle pracovníka obecního úřadu Vladimíra Boučka nešel proud ráno opakovaně ani v Krsicích. "Ráno spadly dva topoly v blízkosti čistírny odpadních vod v Čimelicích. Jeden přerazil sloup elektrického vedení přímo u čistírny odpadních vod, takže se přerušilo vedení," vysvětlil Vladimír Bouček s tím, že se už řeší oprava a zprovoznění čistírny. Druhý silný topol padl naproti čistírně u nedávno zrevitalizovaného Selského rybníka.

Podle informací starosty Čimelic Vladimíra Pánka vyjížděli hasiči také ke spadlému stromu do Smetanovy Lhoty. Ranní výpadek elektrického proudu potvrdil také starosta Smetanovy Lhoty Slavomír Harbáček. "Elektrika tu nešla ráno ale jen chvíli, docela brzy to opravili," dodal.

10.44 hod. - Podle Jany Neškodné z jihočeského hasičského záchranného sboru od půlnoci do pondělních 10.30 hodin evidují a řeší kolem 50 událostí souvisejících s nočním větrným počasím, zejména popadané stromy a větve na komunikacích. Nejvíce zasaženými lokalitami jsou Českokrumlovsko, Prachaticko a Strakonicko.

10.38 hod. - Na Jindřichohradecku vítr až na vzácné výjimky nijak neškodil. Jediný, kdo se na Jindřichohradecku do pondělních půl jedenácté dopoledne potýkal s následky silnějšího větru, byli hasiči. "Od půl deváté ráno jsme řešili čtyři výjezdy, a to k popadaným stromům. Konkrétně se jednalo o lokality Hospříz, Lomnice nad Lužnicí, Okrouhlá Radouň a Volfířov. Všechny situace už jsou vyřešené a stromy odklizené," uvedla Jana Neškodná z jihočeského hasičského sboru.

Se žádnými problémy se v pondělí v noci ani ráno nesetkali pracovníci jindřichohradeckého závodu Správy a údržby silnic. "Zatím žádné následky silnějšího větru nemáme hlášené, nic jsme neřešili," uvedl provozní náměstek závodu Aleš Kolman. Totožnou informaci podal i ředitel Služeb města Jindřichův Hradec Ivo Ježek. "Vítr by měl kulminovat kolem poledne, ale nyní zatím neřešíme jedinou záležitost s ním spojenou," sdělil.

10.23 hod. -  Dva padlé stromy jsou na silnici 122 u Týna nad Vltavou ve směru na Nuzice.

Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity pozvala absolventy promující ve školním roce 1969/1970. Na snímku vlevo Jarmila Rohovská, vpravo Zdeňka Matějková.
Při zlaté promoci vzpomínali na brigády

10.12 hod. - Na silnici 141 u Prachatice, u křižovatky na obec Záblatí je na silnici padlý strom. Komplikace zde lze očekávat podle policie zhruba do 11 hodin. 

10.07 hod. - Bez proudu se ocitla také budova prachatického Gymnázia. Sstřední škola proto vyhlásila podle Jany Dejmkové, ředitelky Gymnázia, krizový scénář. "Všechny třídy končí z provozních důvodů ve 12.30 hodin, nejsem schopni zajistit studentům stravování," zdůvodnila dřívější ukončení výuky v Prachaticích. Učitelé chtějí zajistit, aby studenti nižších ročníků víceletého gymnázia dali prostřednictvím SMS zprávy vědět rodičům, že dnešní výuka končí dřív. "Přes mobilní telefon se pokusíme informaci umístit také na webové strany školy," doplnila Jana Dejmková.

Prachatické obchodní domy Prior a Penny market výpadek proudu nepostihl.

Kaufland je taky otevřený, ale mají zapnutý nouzový režim, zákazníci potvrdili, že světla jsou rozsvícená jen zpoloviny.

Lidl má dočasně zavřeno úplně.

9.50 hod. -  Vinou větru je v Prachaticích v pondělí 30. září bez proudu na čtyři tisíce domácností. Výpadek ovšem postihl i Základní školu v Národní ulici. Hana Bolková, ředitelka školy, řeší krizovou situaci. Je totiž možné, že školní jídelna nestihne uvařit oběd. "Jsme bez proudu od sedmi hodin ráno. Chvílemi na minutu naskočí," potvrdila Hana Bolková s tím, že stále věří, že do jedenácti hodin bude dodávka proudu obnovena a kuchařky stihnou uvařit naplánovanou hrachovou kaši s párkem a čínské nudle. "Pokud ne, budeme to pro děti, které mají odpolední vyučování řešit studenou svačinou," uvedla ředitelka ZŠ Národní.

Tiskové oddělení E.ON upřesnilo, že opravách intenzivně pracují, poruchy vymezují a tam, kde je to možné, dodávky elektřiny postupně obnovují. Poruchy jsou nejčastěji způsobené poškozeným vedením a izolátory, přičemž poškození vznikla většinou v důsledku silných poryvů větru.

Ilustrační foto.
Schovejte úrodu, přišly první mrazíky

9.42 hod. - Všechny dopravní kompliace na silnicích zatím byly odstraněny. 

9.30 hod. - V jižních Čechách se pracovníci společnosti E.ON potýkají s osmi poruchami na vedení vysokého napětí. Informovala o tom Martina Slavíková, vedoucí Koncernové komunikace skupiny E.ON v ČR. "Počet domácností, které jsou bez dodávek elektřiny, se nám od rána, kdy vítr začal způsobovat škody na vedení, podařilo snížit ze 7 000 na 5 500 domácností," uvedla.

Nejvíce jsou zasaženy Prachaticko, Písecko a Pacovsko. Přímo v Prachaticích je aktuálně bez elektřiny více než 4 200 domácností.

9.01 hod. - Podle aktuálních ranních informací policie je u Hluboké nad Vltavou ve směru na Dasný na silnici spadlé dopravní značení před křižovatkou.

Vodní show v Temelíně u příležitosti 50. výročí přistání na Měsíci.
V Temelíně měli muže na Měsíci

Na Jindřichohradecku na silnici 164 u Člunku ve směru na Hospříz, a to u Krvavého rybníka, je padlý strom. Na místo vyrazili hasiči.

Rovněž na Prachaticku již dopravu komplikuje spadlý strom, a to na silnici 141 u Volar. Je zde kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem. Také zde na odstranění překážky pracují hasiči.

Kousance, škrábance, modřiny po celých lýtkách i holeních, levá noha se zašitým nártem je stále oteklá. Poraněné má i ruce a záda podrápaná. Bolest ustoupí, rány se zahojí, ale důvěru k velkým psům Nikolka ztratila. Fenku, která ji napadla, policie ženě o
Dívka se vzpamatovává z pokousání, pes je pod zámkem

Situaci budeme i nadále sledovat.