"Situace v kraji se nevyvíjí příliš příznivě," shrnula hejtmanka. "Máme v kraji 243 pozitivních, ještě před čtrnácti dny jich bylo 130." Kumulativní počet nakažených v Jihočeském kraji je v současnosti 658 lidí, což znamená, že jen za letní prázdniny narostl více než třikrát. Koncem června byl celkový výskyt onemocnění na čísle 200.

"Na grafech z července a srpna vidíme, jak nám čísla letí nahoru, naproti tomu v květnu a červnu byla poměrně stabilní," varovala hejtmanka. "To je s blížícím se podzimem situace, která by nás měla trošku varovat."

Narůstají i počty pacientů s covidem v nemocnicích. "V budějovické nemocnic jich leží osm, dva se objevili v nemocnici v Prachaticích. Budeme řešit otázku personálu, nemocní jsou převezení do nemocnice v Českých Budějovicích."

Nejvíc nakažených je v Českých Budějovicích, nejméně v Českém Krumlově. Od začátku epidemie se prokazatelně nakazilo 658 lidí, bylo provedeno 27 300 testů.

Celkový počet osob s laboratorně prokázaným onemocněnímCOVID-19 v porovnání s počtem osob aktuálně nemocnýchdle KHS České Budějovice v červenci a srpnu 2020.Zdroj: JČ kraj 

Celkový počet osob s laboratorně prokázaným onemocněnímCOVID-19 v porovnání s počtem osob aktuálně nemocnýchdle KHS České Budějovice v červenci a srpnu 2020.Zdroj: JČ kraj

Noste roušku! vzkazuje hejtmanka

V pondělí 31. srpna se tak sešla kvůli zhoršené situaci v regionu bezpečnostní rada kraje se. Její členové v čele s hejtmankou vzali na vědomí zhoršující se situaci v regionu a žádají občany, aby dodržovali mimořádná bezpečnostní opatření nařízená Ministerstvem zdravotnictví České republiky. "Včera nás hlavní hygienička upozornila, že některé případy se možná nebudou vůbec trasovat, a proto znovu říkám, že i když případy většinou probíhají velmi lehce, měli bychom bychom si být vědomi, že pro lidi ve vyšším věku může být průběh nemoci velmi závažný a chovat se ohleduplně," dodává hejtmanka. "Vím, že nás ta rouška štve, ale jestli můžu něco udělat pro někoho jenom tím, že si roušku nasadím a vydržím v ní, tak to udělat musím, abychom ho neohrozila. Hlavní je ohleduplnost ke zranitelným."

Roušky v MHD. Ilustrační foto
Na jihu přibylo 9 nových případů a 15 uzdravených

Dvě školy zůstávají zavřené

Provoz školních zařízení na území Jihočeského kraje je podmíněn dodržováním podrobného manuálu Ministerstva školství a školy jsou povinny se jím řídit v závislosti na tzv. Covid semaforu, tedy podle toho, jaká je v místě epidemiologická situace. Kvůli výskytu nákazy nebude zahájen provoz v základní škole v obci Bavorov a Záboří na Strakonicku. „Provoz v základní škole Bavorov a Záboří nebude zahájen, protože v obou zařízeních se prokázala nákaza u jednoho ze zaměstnanců školy,“ uvedla k tomu podle tiskové zprávy ředitelka krajské hygieny Kvetoslava Kotrbová s tím, že rodiče dětí, které školu navštěvují, byli o situaci včas informováni.

Že nešlo o zaměstnance školy, ale o externího lektora, který zaměstnance školil minulý týden, upřesnila ředitelka bavorovské základní školy Jana Sedláčková s tím, že chce hlvaně uklidnit rodiče žáků, kteří mají obavy o zdraví svých dětí, a že nikdo z pedagogů ani dalších pracovníků školy koronavirus nemá. "Po školení se ukázalo, že lektor má koronavirus, a my museli do karantény, proto je naše škola zavřená," uvedla na pravou míru. Školy jak v Barvorově, tak v Záboří nejspíše otevřou 10. září. "Už máme za sebou první testy, všechny jsou negativní, a ještě nás čekají jedny příští týden," dodala Jana Sedláčková.

Případy coronaviru dál přibývají

Od neděle do pondělí na jihu Čechy přibylo devět případů. Nově onemocněly dvě ženy a sedm mužů. „V jednom případě šlo o kontakt s potvrzeným případem v rodině, ve čtyřech s již dříve pozitivně testovanou osobou na pracovišti. Tři osoby se infikovaly při dovolené v Chorvatsku a jedna při léčebném pobytu, opět se jednalo o pacienta z Františkových Lázní. V posledních dnech se toto lázeňské město jako místo nákazy objevuje opakovaně. Ráda bych též veřejnost upozornila na fakt, že od prvního září vstupují v platnost opatření Ministerstva zdravotnictví, týkající se mj. povinnosti nošení roušek v některých veřejných institucích, zdravotnických a sociálních zařízeních a další,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.