„Jedeme pro něj v sobotu 21. prosince do Budějovic na nádraží. Tam jej přivezou vlakem. Na nás je pak převézt světlo dál vlakem a autobusem až do Horní Stropnice," vysvětluje vedoucí oddílu Petr Aksamit.

Pro něj stejně jako pro dlouholeté členy oddílu je tato akce již každoročním rituálem. Patří k ní skautské kroje, ale také procházka po adventně vyzdobených Českých Budějovicích a většinou i představení v Malém divadle.

Na neobyčejnou výpravu se těší i třináctiletý David Koiš přezdívaný Gumídek.  „Už to bude posedmé nebo poosmé, přesně nevím. Před lety, když jsem pořádně nevěděl, o co jde, jsem měl smíšené pocity, teď se ale těším," usmívá se.

Dřív, než Betlémské světlo ozvláštní atmosféru v domovech zdejších obyvatel, musí urazit dlouhou cestu. Ta začíná v Betlémě, pokračuje do Vídně, odkud jej skautské delegace rozvážejí do celé Evropy.

Na poslední etapu se plamínek symbolizující mír a přátelství vydá v petrolejové lampě stropnických skautů. Tu bude chránit navíc před nenadálými okolnostmi přepravní box. „Důležitá je samozřejmě bezpečnost," vysvětluje k tomuto opatření Petr Aksamit.

Ten už po letitých zkušenostech nemá strach, že by po cestě světlo nedopatřením zhaslo. „Mívali jsme pro takový případ zálohu, dneska už dobře známe kamarády skauty z jiných středisek, kteří by nám pomohli," naznačuje.

David Koiš jako rádce družiny bude mít právě hlídání světla po cestě na starost. „Hlavně se musíme postarat, aby náhodou nezhaslo," dodává. Kamarádům ale lampičku se světlem určitě půjčí. „Střídáme se, společně se se světlem i fotíme," vypráví.

Sám určitě stejně jako v předchozích letech přinese světlo i domů. „Zapalujeme od něj o Vánocích svíčky," dodává David Koiš.

Opatrovat neobvyklou štafetu tak, aby plamínek zapálený od věčné lampy nezhasl, musí skauti i po příjezdu. „Ten úkol zbude na mě, beru ho s sebou buď do klubovny nebo domů. Už tam si někteří lidé pro světlo přicházejí, nebo mě prosí, abych jim je přinesl. Oficiálně si zájemci mohou přijít se svíčkami či lucerničkami po nedělní mši v kostele," naznačuje vedoucí skautského oddílu.

Narozdíl od uplynulých let se letos místní skauti postarají jen o zapálení Betlémké svíce v kostele sv. Mikuláše v Horní Stropnici. Odtud si světlo převezou i novohradští, jelikož obvyklá Vánoční hra ve zdejším kostele, při níž skauti světlo předávali, se neuskuteční.

Radost udělají skauti ale i sousedům, kteří si na zmíněná místa sami se svíčkou přijít nemohou. „V případě, že by někdo z Horní Stropnice chtěl dopravit Betlémské světlo domů, může si zavolat „strážce" Betlémského světla na tel 775 039 448 a ti toto světlo dopraví až do vašich domovů," vzkazuje Petr Aksamit.

v Českých Budějovicích se o předání Betlémského světla jako obvykle postará spolu s Biskupstvím českobudějovickým Český rozhlas. Přijít si pro něj můžete 20. prosince od 16.30 na náměstí nebo do katedrály sv. Mikuláše.