Mládež až do necelých šestnácti let, tedy v podstatě všichni žáci základních škol, senioři nad 65 let věku a také dárci krve, držitelé zlaté plakety doktora Janského, budou jezdit jen za poplatek 200 nebo 10 korun za rok.

Podle náměstka primátora Františka Konečného o tom rozhodla rada města a opatření vstoupí v platnost 1. září letošního roku. Radnici to bude stát asi 20 milionů korun, protože tolik by měl ztratit na jízdném dopravní podnik. Peníze mu nahradí městský rozpočet. Stejně město na prokazatelnou ztrátu doplácí dopravnímu podniku kolem 200 milionů ročně.

Všichni zájemci o slevu si ale budou muset vyřídit podle mluvčího dopravního podniku Viktora Lavičky průkazky.

Tři skupiny cestujících zvýhodní od září nově budějovická městská hromadná doprava. Rozhodnutí rady města bude ale stát 20 milionů korun, a ne všechny koaliční strany byly pro.

Ilustrační foto
Za přípojku rodinného domu se v Budějovicích ušetří



Slevy v MHD nepodpořila koaliční ODS. Podle radního Michala Šebka (ODS) to bylo proto, že nový výdaj města nepovažuje jeho strana za správný. „Jsme toho názoru, že tyto peníze by se měly investovat spíše do infrastruktury pro děti, do nových hřišť a ne projezdit,“ říká Michal Šebek. Dodává, že město vloni do nových staveb investovalo jen 100 milionů korun a nyní chce 20 milionů dát na slevy pro cestující v MHD, což mu přijde jako špatné nakládání s rozpočtem. Navíc se podle Michala Šebka v době, kdy je příznivý výběr daní, zakládá další výdaj rozpočtu, který potrvá i v letech, kdy z daní nebudou takové výnosy a o to obtížnější bude pro radnici peníze dopravnímu podniku hradit. Radní za ODS doplnil, že se slevou pro dárce krve nebo seniory by jeho strana souhlasila, ale bod se hlasoval jako celek. Nabylo tedy možné rozhodování oddělit.

Podle náměstka primátora Petra Podholy (ČSSD) jsou ale další slevy v MHD správným krokem, protože obecně podporují hromadnou dopravu. Náměstek primátora František Konečný (ANO) si je jist, že rozpočet zkrátka nepřijde. „Finance na to město má. Vloni jsme získali na výběru daní o 70 milionů korun víc, neomezí to žádnou investici,“ říká František Konečný a připojuje, že pokud jde u dětí o snahu naučit je jezdit s MHD i pro budoucnost, u seniorů převažoval v radě města při rozhodování sociální aspekt. Odmítá také, že by šlo o populistické gesto. „Předkládal jsem ten materiál poprvé před rokem a půl,“ připomíná František Konečný a dodává, že tehdy se v radě potřebná většina nenašla, nyní byla pro.

Nová lávka pro pěší a cyklisty spojila břehy Vltavy v Českých Budějovicích u TJ Meteor. Investorem bylo město.
Cyklisté dostali v Budějovicích novou lávku přes Vltavu



Podle tiskového mluvčího dopravního podniku Viktora Lavičky si musí zájemci o slevy vyřídit o prázdninách průkazy za 25 korun. Senioři pak za celoroční kupon na jízdné dají 10 korun. Podle Viktora lavičky je to symbolická částka, ale dopravní podnik získá evidenci, kolik lidí vlastně MHD využívá. Mládež a dárci krve (držitelé zlaté plakety doktora Janského) dají za kupon 200 korun.

Dosud jezdili zdarma v budějovické MHD děti do šesti let a senioři nad sedmdesát let. Nový systém zavede zvláštní kupon za 200 korun na rok pro mládež od šesti do nedovršených 16 let a pro dárce krve – držitele zlaté plakety doktora Janského. Senioři nad 65 let všichni zaplatí za kupon na celý rok deset korun.