Několik desítek milionů korun vloží letos České Budějovice do novostaveb nebo oprav či rekonstrukcí v základních a mateřských školách.

Podle náměstka primátora Viktora Vojtka (STAN a ČiB) se připravuje rekonstrukce a zateplení jednoho pavilonu v ZŠ a MŠ Emy Destinové. Rozpočet na tuto akci počítá s částkou 17 milionů korun. Vytvoření sportovní zahrady v této škole má potom stát necelé čtyři miliony.

Zateplení pavilonů v MŠ Papírenská má vyjít dokonce na 22 milionů. Připravuje se totiž i výměna oken a vybudování nuceného větrání s využitím tepla z odčerpávaného vzduchu. Dokončení nového pavilonu o třech podlažích v MŠ Železničářská si má vyžádat 35 milionů korun, ale na obě akce chce město získat dotace. Viktor Vojtko upozorňuje i na další velkou akci, při níž se půdní prostor v ZŠ Matice školské má přestavět tak, aby vznikly dvě učebny, kabinet nebo sklady, a náklady se odhadují asi na devět milionů.

Stavební akce se plánujíi v jiných školách. Třeba v ZŠ Oskara Nedbala má letos město v plánu stavbu atletického koridoru a hřiště. Atletický koridor by nahradil ten, který nyní slouží v hale ve Stromovce, a počítá se, že zanikne při demolici haly. Na jejím místě se totiž chystá od léta stavba nového multifunkčního centra. Podle náměstka primátora Petra Holického (ANO) chce město přibližně v květnu podepisovat smlouvu s vítězem výběrového řízení na akci.

Situaci ale komplikuje nesouhlas malé části zastupitelů s projektem. Piráti třeba organizují podpisovou akci, aby mohli vyhlásit referendum o samotné stavbě,a kriticky o projektu hovoří i zástupci ODS. Koalice v čele města však projekt bere jako jednu z priorit.