Jen málokterá škola zůstala přes léto zavřená, období prázdnin využili zřizovatelé škol k řadě drobných úprav, ale i velkých rekonstrukcí. Někde dokonce nestihnou dělníci vyklidit pozice do 1. září.

Se zpožděním začne školní rok například v ZŠ Kubatova, kde právě finišuje důkladná rekonstrukce školní kuchyně a jídelny za 13,5 milionu. „Školní rok tu jako v jediné škole ve městě zahájí až v pondělí 5. září. S tímto termínem se ale počítalo dávno dopředu," zmiňuje náměstek primátora Petr Podhola.

O pár dnů delší prázdniny budou mít i děti, které mají nastoupit do Základní školy na Dobré Vodě. Kvůli kompletní rekonstrukci za 24 milionů korun i tady školní rok začne až 5. září. „Dělalo se tady všechno nové jídelna, kuchyně, kabinety," vyjmenovávala ředitelka Dana Nováková jen některé z mnoha změn. Už za provozu tu přibudou ještě další čtyři třídy.

Nejen třídy, ale dokonce druhý stupeň nově od tohoto školního roku zřizují při litvínovické základce. Místní děti tak již nemusí od šesté třídy dojíždět do budějovických škol.

Miliony do úpravPřes 50 milionů investovala do škol jen budějovická radnice, dalších bezmála 12 milionů stály opravy. Za vylepšení škol utrácel i Jihočeský kraj. Například 2,7 milionu stálo nové topení na Gymnáziu J. V. Jirsíka.

Ve školách finišují letní úpravy

Překvapení budou možná mnozí žáci a studenti, až se 1. září vrátí do lavic. V celé řadě škol bylo i přes léto rušno kvůli stavebním úpravám a žáky příští týden přivítají v novém.

Mnohde teprve v těchto dnech finišují poslední úpravy. Například Gymnázium J. V. Jirsíka v Českých Budějovicích právě dokončuje rekonstrukci topení. A ani to není konec úprav. „Malujeme, děláme fasádu. Do prosince chystáme přemostění do tělocvičny. Školu pořád vylepšujeme," zmínil v úterý při kontrolním dnu ředitel Jaroslav Pustina.

Na stav prázdninových oprav byl zvědavý i hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. „Snažím se teď navštívit některé střední školy, které kraj zřizuje. Jsem rád, že v řadě z nich dochází k nějakým investicím, ať už drobnějším, nebo větším jako na Jirsíkově gymnáziu," zmínil. „Všechno běží v termínech. Jsem velmi rád, že při kontrolách zjišťuji, že jsou školy připravené a 1. září to k radosti všech školáků vypukne," dodal s úsměvem.

Kraj letos investoval do oprav ve školách 90 milionů korun, větší investice v Budějovicích jsou například právě na Gymnáziu Jana Valeriána Jirsíka, kde rekonstrukce topného systému přijde na 2,7 milionu korun, nebo na Mateřské škole pro zrakově postižené, ta dostala nové zateplení a okna za více než tři miliony korun. Práce tu skončí už příští týden, o měsíc dříve než bylo plánováno.

Například v Nových Hodějovicích vyrostla víceúčelová hala. Rekonstrukci topení mají za sebou ZŠ Pohůrecká a ZŠ Grünwaldova. Nové hřiště vybudovali u ZŠ Matice školské, do rekonstrukce hřiště se pustili také v ZŠ a MŠ J. Š. Baara. Inovovat potřebovala i znovuotvíraná ZŠ Emy Destinnové. ZŠ a ZUŠ Bezdrevská uvítá děti upravenou vstupní halou, na části budovy ZŠ Dukelská zas září nová fasáda, v ZŠ O. Nedbala zase vylepšili vnitřní nádvoří. Na nové podlahy v tělocvičnách, výtah a hezčí nádvoří se mohou těšit i děti ze ZŠ Máj I. Pozadu nezůstávají ani školky. Třeba MŠ K. Štěcha má novou kanalizaci.

Investice se ale nevyhnuly ani mimobudějovickým školám. Například na Rudolfově nechali vyměnit topení, okna, zateplit budovu a upravit prostor před školní budovou.