Při výběru nejlepšího piva Velké Británie pro rok 2008 se sládek a výrobně technický ředitel Budějovického Budvaru, n. p., Josef Tolar sešel třeba se členem britského parlamentu nebo s reportérem BBC.
Nejlepší pivní mok však na cestě do finále čeká těžká kvalifikace. „U nás se takovéhle soutěže organizují u příležitosti výstav. Ale aby existovala řada místních předkol, to u nás není,“ zmíníl k organizaci výběru Josef Tolar.
Oblíbený nápoj návštěvníků hospod a restaurací se může probojovat do Londýna několika způsoby.
Tři šance
První možností je projít přes jednu z 30 oblastních komisí do šesti regionálních kol. Jejich vítězové postupují do finále. Další šancí je vyhrát na jednom ze 150 pivních festivalů, které každý rok připravuje organizace CAMRA.
Poslední možností, jak se dostat do finále, je hlas od samotných členů zmíněné organizace. Její plný název by se dal přeložit jako Kampaň za opravdové pivo. O její síle a významu svědčí víc než 93 000 členů.
„Ležák Budweiser Budvar je ve Velké Británii dlouhodobě jednou z nejpopulárnějších importovaných značek. Jeho pověst a obrovské zkušenosti pana Tolara stojí za pozváním do poroty,“ připomněl tiskový mluvčí Budvaru Petr Samec.
Volba nejlepšího britského piva měla v londýnském finále dvě kola. Až do předposledního kola se přitom hodnotila piva odděleně podle kategorií a jen jejich vítězové postoupili do posledního finálového kola.
Bez rozdílu
V prvním kole se v Londýně dostalo před 33 porotců celkem 73 druhů piv v šesti kategoriích, například lehký a silný bitter nebo ochucené pivo. Z každé kategorie postoupil její vítěz do užšího finále, kde se hodnotilo „bez rozdílu vah.“
„Srovnává se pak těžko srovnatelné. Podle našich podmínek by to bylo jako srovnávat v posledním kole tmavý silný ležák s výčepním pivem. Ale oni to tak v posledním kole dělají,“ přiblížil nezvyklé porovnávání sládek budějovického Budvaru.
Favorité
Porotci dostávají ve finále na ochutnání asi deci a půl nápoje, jen s číslem vzorku ale součástí hodnocení je i debata mezi porotci! Hodnotitelé přitom mají k ruce charakteristiku jednotlivých piv, aby si mohli ověřit, jestli všem nárokům daný mok vyhovuje.
V rozřaďovacím posledním kole určil každý porotce z vítězů kategorií tři favority. „Z mých tří favoritů se dva dostali do nejužšího výběru, což mě potěšilo,“ zmínil Tolar a dodal, že v porotě v podstatě vyhrál pohled obecného konzumenta.
Chuť a vůně
„Ukazuje se, že ta soutěž je o obecné akceptovatelnosti, o pohlazení konzumenta. To mi chutná, to mi voní,“ doplnil Tolar, který sám hlasoval pro pozdějšího vítěze – pivo Alton´s Pride z hrabství Hampshire.
„Je to polotmavé pivo z nakouřeného sladu s nezvyklou vůní,“ přiblížil hlavní přednost vítěze výrobně technický ředitel Budvaru. Voda ze které se pivo vaří pochází z 65 milionů let starých křídových vrstev v Hampshiru a pivo typu bitter má zlatavě hnědou barvu a obsah alkoholu přibližně jako ležák.
„Bitter patří do piv světlých, svrchně kvašených. Na še česká piva jsou spodně kvašená,“ poznamenal k rozdílu v technologii výroby tiskový mluvčí pivovaru Budějovický Budvar, n. p., Petr Samec.
Na londýnském festivalu se účastní téměř 280 pivovarů a ochutnat mohou zájemci z několika set druhů piv. Volbu nejlepšího piva provází například i řeč člena parlamentu. Zahraniční pivovary však soutěžit nesmějí.
Pivovarníci ale britské ocenění získat mohou. Josef Tolar je například držitelem ceny Stříbrný korbel, který mu v roce 2002 udělil Britský cech spisovatelů a novinářů píšících o pivu.