Více než pětačtyřicetiminutový program Magické Budějovice, který vymyslel dvacetičlenný tým budějovické agentury Art4promotion, jenž na zajištění akce spolupracuje s více než stovkou odborníků a umělců i ze zahraničí, slibuje výjimečnou show oslavující krásy Českých Budějovic.

Po koncertu místní kapely HE band, který začne na náměstí v 17 hodin, a vystoupení Lucie Bílé o hodinu později vyzvou moderátoři programu Roman Anděl a Iveta Lutovská přítomné diváky k vytvoření živého srdce.

„Obrys srdce promítneme laserovými paprsky po obvodu náměstí," naznačila jednatelka agentury Art4promotion Lenka Střítecká. „Diváci pak uvnitř srdce rozsvítí své mobilní telefony a namíří je k nebi. Shora vše uvidí kamera, z níž obraz přeneseme na velkoplošnou obrazovku," prozradila.

Toto srdce symbolicky vdechne život hlavním dominantám náměstí. „Promluví 
i alegorické sochy na radnici," dodala Lenka Střítecká.

Dále slibuje multimediální show, která rozhýbe zdejší památky a připomene hlavní mezníky v dějinách města a vyvrcholí velkolepým ohňostrojem.

„Myslím, že tak vysoko zatím rachejtle v Budějovicích nikdy nelétaly," poznamenala Lenka Střítecká s tím, že ohňostroj se bude odpalovat ze střechy radnice a ze Sokolského ostrova. Podívaná jistě přiláká tisíce lidí. Pro jejich bezpečnost zmizí z náměstí veškeré překážky včetně aut.

Show je dimenzována nad hlavami diváků v ose náměstí od budovy radnice kolem Samsonovy kašny až k Černé věži. „Nejlepší výhled bude ze strany náměstí, kde je hotel Zvon. Hůře lidé uvidí z rohu 
u Krajinské ulice a prostoru těsně před radnicí – hlavně část show s projekcí na budovu radnice a Černou věž," poradila Lenka Střítecká.

Za program zaplatí město podle primátora Jiřího Svobody 600 tisíc korun. „Dalších více než 400 tisíc přidají místní firmy," doplnil.

Před slavností parkujte na náplavce

Program skončí kolem 20. hodiny, tedy přibližně ve stejné době jako hokejový zápas 
v nedaleké Budvar aréně, kam také zavítají stovky lidí. Na hladký průběh oslav dohlédne kromě desítek organizátorů také policie a ochranka. Policisté budou před akcí i po ní usměrňovat dopravu.

Hlavní koordinátorka oslav Vladimíra Hrušková zmínila, že v součinnosti s Povodím Vltavy město na zítřek vyčlenilo speciální parkovací plochu.

„V den konání akce budou mít řidiči možnost zaparkovat na náplavce u Dlouhého mostu od 15 do 22 hodin zcela zdarma," řekla Vladimíra Hrušková.

Dopravní podnik před začátkem programu posílí spoje ve směru do centra města a po skončení akce zase opačným směrem. „Navíc po celý den bude možné jezdit MHD zdarma," dodala Vladimíra Hrušková..

S oslavou 750. výročí první zmínky o městě jsou spojena omezení pro řidiče a chodce v centru města. Od neděle je platný zákaz parkování po vnitřním obvodu náměstí na té straně, co je obchodní dům Dvořák.

V pondělí k tomu přibude zákaz parkování po vnitřním obvodu náměstí na stranách, kde je hotel Zvon a radnice. V úterý vjedou na náměstí jen zásobovací vozy, a to do 13 hodin.

Omezení bude tento den platit také pro chodce. Průchozí pro ně nebude lávka přes slepé rameno Malše. 
Na Sokolském ostrově se omezí i průchod kolem tenisových kurtů.