VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vesnice UNESCO spojily síly

HOLAŠOVICE - Tradiční Selské slavnosti v Holašovicích nabídly v sobotu a v neděli zábavu tisícům lidí. Při akci, která se konala pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje Jana Zahradníka, také oficiálně deklarovaly spolupráci dvě vesnice v UNESCO – jihočeské Holašovice a podtatranský Vlkolinec.

23.7.2007
SDÍLEJ:

Ošatky, oplétané demižony a další výrobky z proutí pro užitek i pro potěchu přivezl z Moravské Třebové do Holašovic na Selské slavnosti Josef Plch.Foto: Edwin Otta

„Oficiální zpečetění spolupráce je unikátní partnerskou družbou vesnic v rámci UNESCO,“ vyzdvihl Jan Jílek, starosta Jankova, pod který Holašovice patří. „Udržujeme tři roky spolupráci, navštěvujeme se, protože řešíme hodně podobného,“ doplnil Jílek. „Vlkolinec byl zapsán do seznamu UNESCO v roce 1993,“ zmínila Jana Halušková, zástupkyně primátora města Ružomberku, pod který Vlkolinec spadá. I v této drobnosti – vlastní nesamostatnosti, jsou si vesnice podobné. „Oceňujeme, co Holašovice dokáží,“ pochválila slavnosti, na kterých se o víkendu představilo skoro 240 řemeslníků, Halušková.


„Vlkolinec má na padesát rodinných domů a sto sedmnáct památkově chráněných objektů. Kolotoč oprav je neustálý. Každých patnáct roků se musí například měnit šindele,“ popsal jeden z problémů osady, která je složená z roubenek, Jozef Bašary z Občanského sdružení Vlkolinec. Holašovice pořádají jednu akci za rok, ale ve velkém rozsahu. Slovenská vesnička začíná folklórní program, který je navázán na tradiční zvyky, na jaře vynášením Morany a pokračuje po celý rok akcemi, které se snaží nabídnout také jako zpestření turistům. Ještě na 5. srpna a 1. září pozval Bašary návštěvníky Selských slavností na folklórní festival a slavnostní závěr sezony ve slovenském zástupci v seznamu UNESCO.

Vítězná buchta se pekla až ráno

„Většinou vstávám ve čtyři hodiny ráno a peču do večera. Na každé slavnosti pečeme celá rodina pět až šest tisíc koláčů,“ říká o zhruba desetidenním maratonu kolem trouby Milena Hálová.


Kromě turistů chutnaly její výrobky i porotě prvního buchtobraní na víkendových holašovických Selských slavnostech. Do soutěže o nejlepší buchtu, upečenou v jižních Čechách, však nenabídla koláčky, ale skutečné buchty a hned v úplné sérii. „Dávala jsem povidlové, tvarohové a makové. Vstávala jsem ve čtyři hodiny ráno. Peklo se z kila mouky. Na ošatku se vešlo pěkně osm kusů buchet. V osm jsem byla hotová, nechala je vychladnout a v deset patnáct jsem je odevzdávala porotě,“ vypočetla paní Milena, sama původně vyučená v cukrářském oboru.


K pečení o slavnostech se ale vrátila vítězka prvního buchtobraní kvůli dceři. Ta sháněla brigádu, a tak se společně daly před lety do pečení na slavnosti. Kvanta koláčků však vydrží jen první den. A to se na tanci kolem plechů, mísidel a tří trub podílí téměř celá rodina. „Babička, sestra, dcera a také neteře. Většinou je to tým tří lidí. Letos jsem neměla tolik dovolené, tak jsem jim řekla, že za ty roky už to musí umět i beze mne,“ ocenila rodinné spolupracovníky Hálová. Skutečnou hvězdou rodinného pekařského soukolí je však šestasedmdesátiletý Ladislav Borovka. „Na dědu nikdo nemá. Je nátěrka. Žloutkem s citronem a vodou potírá koláčky, než se dají do trouby,“ říká za pekařský klan jeho ženská hlava. Jedna várka se dělá ze tří kil mouky. Z kila se upeče 160 koláčů. Za den se prý dají upéct koláče nejvíc z devíti kil mouky. Těsto kyne třikrát: v mísidle, v kuličkách, ve kterých se pak vytlačují důlky starým závažím z decimálky obaleným v plátýnku a před cestou do trouby kvůli vykynutí obruby. Na slavnostech si pak mohou pochutnat zájemci na povidlových, ořechových, makových a tvarohových koláčích.

23.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 16 000 Kč Číšníci a servírky SAMOSTATNÝ ČÍŠNÍK/SERVÍRKA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadujeme: vyučení v oboru - výhodou, praxi v oboru - výhodou, spolehlivost, samostatnost,obratnost, zdravotní průkaz, Náplň práce: servírování a podávání jídel a nápojů, inkasování plateb, příprava a aranžování slavnostních tabulí, Nabízíme: ohodnocení a benefity odpovídající dané pozici - bude předmětem osobního jednání s vhodnými, kandidáty, nástup do pracovního poměru: ihned nebo dohodou, nástupní plat: od 16 000,- Kč + benefity, podnikové stravování, Kontakt možný telefonicky, e-mailem nebo přímo v restauraci.. Pracoviště: Hopami s.r.o. - restaurace u kaštanu, tř. 5. května, č.p. 461, 373 82 Boršov nad Vltavou. Informace: Síbrt Jan, Schuster Miloš, +420 603 513 456,603 324 076. Služby - Služby Kurýři, doručovatelé balíků 12 200 Kč Kurýři, doručovatelé balíků a nosiči zavazadel PORTÝR v hotelových provozech. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Určeno pro uchazeče OZP (osoby se zdravotním postižením ID I. II. a III. stupně), Místo výkonu práce: Clarion Congress Hotel České Budějovice, Hrubá měsíční mzda od 12 200,- Kč + osobní ohodnocení, příplatky, prémie, stravenky, Životopisy zasílejte na mail adresu: info@assetfirst.cz. Pracoviště: Asset first spol. s r.o., U Naděje, č.p. 412, 370 06 České Budějovice 6. Informace: Životopisy na e-mail, . Výroba - Výroba Obsluha strojů 20 000 Kč Obsluha ostatních strojů a zařízení na výrobu, zpracování, uchování potravin a příbuzných výrobků PŘÍPRAVÁŘ SMĚSÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: základní vzdělání, fyzická zdatnost podmínkou, uživatelská znalost PC, manuální zručnost, pečlivost, spolehlivost, pracovitost, jednosměnný provoz, Popis činnosti: navažování surovin dle předepsané receptury, míchání směsí pomocí strojního zařízení, balení směsí, Nabízíme: zázemí úspěšné a rozvíjející se společnosti, práci na HPP, odpovídající finanční ohodnocení (po zkušební době osobní ohodnocení), dovolená navíc, stravenky, firemní akce. Pracoviště: Biogena cb spol. s r.o., U Pily, č.p. 702, 370 01 České Budějovice 1. Informace: Hana Blažková, +420 724 614 819. Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 15 540 Kč Pomocníci v kuchyni POMOCNÉ PRÁCE V KUCHYNI. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15540 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Povádí úklid a mytí nádobí ve stravovacím zařízení, pomáhá při přípravě jídel vedoucím kuchařům. , směnný provoz:od 6-14:30 hod, i v SO+NE, odpolední od 11:30 - 19 hod., 40 hod./týden., Požadujeme: základní vzdělání, praxe v kuchyni výhodou, zdravotní průkaz pro práci s potravinami, fyzická zdatnost , pečlivost, spolehlivost a bezúhonnost., Nabízíme: 5 týdnů dovolené, firemní ošacení a stravování. , Plat: 15 540,- Kč, po zapracování osobní příplatek., Nástup: ihned. Pracoviště: "domov pro seniory hvízdal české budějovice, příspěvková organizace", U Hvízdala, č.p. 1327, 370 11 České Budějovice 11. Informace: Eva Švepešová, +420 385 521 296.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Volejbal, Jihostroj -Brno, extraliga muži
7

Ve volejbalové extralize vyhrál Jihostroj České Budějovice nad Brnem 3:2

Světový pohár v cyklokrosu v Táboře
37

Světový pohár v cyklokrosu v Táboře. Češi mezi deseti nejlepšími.

Tisíceré ne Babišovi a jízda nejdelším železničním tunelem: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 16. listopadu 2018.

Dočkají se už vodovodu?

Kaliště – Bez vodovodu se špatně žije občanům Kaliště. Pro vodu chodí k cisterně.

Studenti si zazpívali na mši

České Budějovice - Tradiční studentská mše v kostele Svaté rodiny v Českých Budějovicích byla v pátek 16. listopadu věnována Gymnáziu J. V. Jirsíka.

Řídil přes zákaz a navíc i pil

České Budějovice - Před hlídkou policie riskoval projížďku zákazem vjezdu.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT