Začátek, který připadá na pravé poledne a zahrne i již zmíněný slavnostní slib, se odehraje v obřadní síni historické radnice. Pak budou mít zastupitelé pět minut na to, aby se přesunuli do jednacího sálu, kde kromě jiného zvolí členy rady včetně primátora a jeho náměstků.

Rozhodnutí zahájit rokování v obřadní síni je podle končícího primátora Juraje Thomy reakcí na hlasy kritiků, kteří upozorňovali na nedůstojný průběh jednání. 
„V zasedací místnosti totiž není místo pro všech pětačtyřicet  zastupitelů. Do doby, než jsou zvoleni členové rady, zůstávají židle radních prázdné, a všichni se musejí vejít do zbývající části sálu. Z toho důvodu je vždy nutné přidávat židle navíc do uliček nebo pod pódium, a tak někteří zastupitelé v minulosti podepisovali slib i vestoje," připomněl Juraj Thoma.

Stěhování zastupitelů během nadcházejícího jednání je přitom podle něj nevyhnutelné. „V obřadní síni by se 
teoreticky mohlo uskutečnit celé zasedání, ale chybí tam potřebná technika. Proto je pohodlnější absolvovat zbytek jednání v sále, který je 
k tomu určený," doplnil Juraj Thoma.

Dosavadní primátoři
Českobudějovičtí primátoři.

Českobudějovičtí primátoři.

Na programu vůbec prvního zasedání nově zvolených zastupitelů jsou převážně volební záležitosti.  Aktéři pátečního jednání musí v první řadě odhlasovat složení  volební a návrhové komise, pak stanoví  počet členů rady města a teprve poté se dostane na jednotlivá jména v klíčových funkcích.

Podle koaliční dohody mezi vítězem voleb, hnutím ANO 2011, hnutím Občané pro Budějovice, TOP 09 a KDU – ČSL by měl být novým primátorem zvolen Jiří Svoboda (ANO 2011).

Jeho prvním náměstkem se s největší pravděpodobností stane Ivo Moravec (HOPB). Rekordní počet sedmi křesel náměstků dále obsadí Pavel Matoušek, František Konečný, Petr Holický (všichni ANO 2011),  Martin Maršík (HOPB), Tomáš Bouzek (TOP 09) a Jaromír Talíř (KDU – ČSL). V radě dále zasednou Lucie Kozlová (ANO 2011), Hynek Látal  a Václav Fál (oba HOPB).

V opozici zůstanou sociální demokraté, občanští demokraté a komunisté.  Z jejich řad by mohl vzejít předseda kontrolního výboru. Zastupitelé budou v pátek volit i předsedu nového finančního výboru.

Až do doby zvolení nového primátora  zůstávají všechny pravomoci prvního muže města v rukou Juraje Thomy. Podle zákona o obcích končí funkce dosavadního starosty teprve okamžikem zvolení nového starosty.

Odcházejícím starostům, pokud nepokračují ve funkcích, v nichž by podle zákona 
o obcích pobírali odměnu, ani nebyli pravomocně odsouzení za úmyslný trestný čin spáchaný v průběhu svého funkčního období, náleží tzv. odchodné.

„Výše takové odměny je odvislá od počtu celých let, po které starosta vykonával svou funkci. Její výše může dosáhnout až šestinásobku měsíční odměny," nastiňuje mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.