Vymstít se může například koupání v takzvaně zkažené, zelené vodě. To signalizuje přítomnost sinic, které mohou člověku pořádně zkazit požitek z osvěžení. „Tím nejzákladnějším postižením při koupání v takovéto vodě je prosté podráždění, palčivost, zčervenání pokožky. Kontakt se sinicemi ale může způsobit i závažnější poškození organismu – podráždění spojivek, dýchacích cest a podobně. V letních měsících je to poměrně častý problém, se kterým se setkáváme," varuje MUDr. Jiří Horažďovský.

Nemocí, které souvisejí s koupáním, je ale celá řada. „Lidé se dneska koupou i v jiných lokalitách a setkáváme se tudíž i s problémy, které jsme dříve znali jen z odborné literatury. Objevují se nejrůznější kožní parazitární choroby, které člověk získá při opalování na písečných plážích v jihovýchodní Asii, třeba v Thajsku. Jsou tu například larvy parazitů, které vrtají pouhým okem viditelné chodbičky v kůži," popisuje lékař, co si mohou turisté přivézt z exotických dovolených. „Je proto dobré na písečných plážích v těchto lokalitách používat nějakou podložku, lehátko, zkrátka nelehat si rovnou do písku," doporučuje.
Relaxovat na sluníčku bez deky či jiné podložky není zcela bezpečné ani pár kroků od domova. „Nejrůznější šťávy z travin a rostlin v kombinaci s vlhkým tělem a sluníčkem mohou vyvolávat až bizarní zčervenání či dokonce puchýře geometrického tvaru. Stačí si přitom lehnout ve slunečný den na čerstvě posečenou louku a nemít pod sebou deku," vysvětluje primář.

Lidská kůže bývá zejména v létě ohrožena řadou nemocí.

Celou skupinu kožních nemocí může mít na svědomí sluníčko. „Při nadměrném oslunění u moře se člověk často vystavuje riziku recidivy oparu na rtu, který provokuje právě slunce. Ale vezměme si jen prosté spálení. Každé léto zde pravidelně míváme několik desítek pacientů, kteří například usnou na slunci a přicházejí s nepříjemnými spáleninami. Dneska stačí jet dvacet minut na kole a člověk má na těle znát známku opálení například pod hodinkami. Když pak člověk stráví na sluníčku půl dne a nemá dostatečnou ochranu, může mít známky spálení prvního i druhého stupně. Tedy nejen zčervenání, ale i puchýře, které se pak strhnou, mokvají, je to jako popálenina horkou vodou, tedy záležitost, která je bolestivá a člověku velmi znepříjemňuje život. K tomu se mohou přidat bolesti hlavy, pocit na zvracení, zvýšená teplota, bolesti kloubů," naznačuje Jiří Horažďovský, kam až může dojít přehánění pobytu na slunci.

Negativní dopad si navíc člověk odnáší i do budoucna. „Dávka slunečního záření se sčítá, člověk, když není adekvátně chráněný před sluncem, rychleji stárne, kůže ztrácí svou pružnost, dříve se objevují vrásky. Vytváří si i riziko vzniku kožních obrazů, které se označují jako prekancerózy. Jsou to projevy, které přecházejí vzniku nádoru. Patří mezi ně přesuny pigmentu, ložiska šupení, mokvání a krvácení v místech, která jsou chronicky vystavena sluníčku, tedy zejména na hlavě, krku a končetinách," upozorňuje kožní lékař na již opravdu vážné projevy. Jejich vážnost je stupňována možností přechodu v plně vyvinutý kožní nádor, i s možností metastazování. V takových případech je třeba nebrat situaci na lehkou váhu a vyhledat odborníka.

Lidská kůže bývá zejména v létě ohrožena řadou nemocí.

Daleko lepší je ale včas věnovat dostatečnou pozornost ochraně před slunečním zářením. „Soudný člověk nemůže souhlasit s články na internetu a v bulvárech, které varují před mazáním opalovacími krémy a oleji a tvrdí, že pak budete mít málo vitaminu D. Ale i když se člověk mazat bude, nikdy to neudělá dokonale a nějaká část těla zůstane slunečnímu záření přístupná. A dostatečné tvorbě vitaminu D stačí malé časové období, třeba na 20 minut denně vystavit slunci partie obličeje, to je opravdu jen cesta do práce," vypočítává MUDr. Jiří Horažďovský.

U vody, ale i při sportu pod širým nebem, práci na zahradě a dalších aktivitách doporučuje dbát na důkladnou ochranu. „Správně by se člověk namazat opalovacím přípravkem půl hodiny předtím, než na slunce vyrazí a nátěr pak pravidelně, zejména pokud si jej smývá při koupání, ale i když se potí, obnovovat. „Lidé se mažou málo. Správně by na pět centimetrů čtverečních měla být použita jedna kávová lžička prostředku. Když pojedu k moři na deset dní, nutně musím spotřebovat tři až čtyři balení, lidé ale vydrží s jedním. Mnohdy také zapomínají nosit kvalitní brýle s garantovanou ochranou před ultrafialovým zářením. Mimo jiné i proto přibývá melanomů oka. Lidé také často zapomínají mazat přípravky s UV filtrem rty a uši. Melanomy mají při lokalizaci na ušních boltcích a okrajových partiích těla špatnou prognózu," vyjmenovává lékař časté prohřešky a z nich plynoucí rizika.

„Kožní nádory jsou způsobeny jak dlouhovlnným, tak středněvlnným zářením, tedy UVA i UVB zářením. Působí dvojím mechanismem, jednak tím, že kůže předčasně stárne a tudíž se objevují zmíněné prekancerózy, které se mohou zvrhnout v nádor, jednak ultrafialové záření oslabuje vrozenou imunitu, tedy schopnost organismu rozpoznat, že přirozená buňka se mění v buňku nádorovou. Kvůli slunečnímu záření dochází pak přímo ke změnám v buňkách, které organismus není schopen sám opravit. Pořád se mluví o tom, že přibývá melanomu, a to nejen ve vyšších věkových skupinách, ale i mezi mladými, dokonce i dospívajícími lidmi. A lidé jim jdou naproti tím, že se před sluncem nechrání, respektive se k nim nedostanou nebo neakceptují rady lékaře," konstatuje primář kožního oddělení smutnou skutečnost.

Sám pamatuje doby, kdy si lidé před cestou do Jugoslávie nechávali předepisovat krémy, které zvyšovaly citlivost na sluneční záření, aby se dobře opálili. Dnes je ale situace opačná a lidé by se měli přílišnému opalování vyhýbat. Před sluníčkem by se měly chránit děti, do dvou let by vůbec neměly chodit na slunce. Nikdo by neměl chodit na slunce mezi 11. a 14. hodinou, protože v tomto období je dopad ultrafialového záření extrémní. Doporučuje také sledovat předpověď počasí a informace o stavu ozonové vrstvy.

Ani ochranné faktory opalovacích krémů nejsou totiž všemocné. Před narušením imunity nikoho neochrání, ale mohou alespoň eliminovat nepříznivé vlivy spálení. „Čím vyšší počet spálenin do puchýřů, tím větší riziko vzniku melanomu. Zkrátka být od rozbřesku do západu slunce u vody není zrovna ideální. Všeho s rozvahou, na druhou stranu i člověk s vyléčeným nádorovým onemocněním může jet na dovolenou, koupat se v moři, ale musí se zároveň více chránit než běžní lidé," připomíná Jiří Horažďovský.

Slunce ovšem nepředstavuje jediné riziko, že budete po dovolené, prázdninách či krátkém výletu potřebovat pomoc kožních lékařů. „V kolektivech, třeba na letních táborech, se také častěji vyskytují onemocnění infekčního rázu, to znamená například infekce, které vznikají při zanesení bakteriálních původců do kůže. Vzniká zčervenání a později až zhnisané puchýřky, mokvání, strupy, ložisko se šíří dál, člověk nakazí sám sebe dotykem ložisek a dalších partií těla, snadno se nakazí i další lidé, třeba používáním společných předmětů. Nepříjemnou komplikací pak může být zanesení těch bakteriálních původců do potravy, ze kterých vznikají střevní nákazy," upozorňuje primář Horažďovský na další převážně letní zdravotní problém.

V mnoha případech by šíření kožních problémů přibrzdily ohledy těch, kteří se s nimi již potýkají. Ve vlhku, tedy i na koupalištích, se snadno šíří například bradavice a jiná virová onemocnění, ale také například plísně nohou. Měla by platit zásada, že každý by měl mít vlastní ručník a vlastní pantofle a plavky. Jinak se za přispění vlhka může infekce snadněji přenést na druhého člověka. Přitom už minimální projevy plísně nohou, to znamená olupování kůže v posledních meziprstních prostorách, má řada lidí v populaci normálně, aniž by tomu věnovala pozornost. Až teprve když se stav zhorší nějakou citlivou a bolestivou prasklinou nebo další komplikací, pak si jí člověk všimne a začne meziprstní plíseň léčit.

Léto ovšem nahrává i vzniku sexuálně přenosných nákaz. Roli v tom podle Jiřího Horažďovského mohou hrát i sportovní rekreační aktivity, vodáctví a nezřízená konzumace alkoholu. „Komunikace mezi lidmi je najednou bližší a přirozenější, a to s sebou přináší tato rizika. Proto, pokud chcete využívat vstřícnosti druhého pohlaví, do vaší výbavy by měly patřit základní ochranné pomůcky," doporučuje. Že to není pravidlem, naznačuje i fakt, že sexuálně přenosných nemocí přibývá. „Pořád jsou zde nové infekční případy syfilis i onemocnění kapavkou, jejichž původci jsou podstatně hůře citliví na běžně dostupná antibiotika. Je tedy dost často nezbytné antibiotika podávat nitrožilní nebo nitrosvalovou cestou a pacienty tedy i hospitalizovat. V případě časných infekčních stadií syfilis nám zákon nařizuje izolovat a hospitalizovat takového pacienta na venerologickém lůžkovém oddělení," upozorňuje primář.