Svatbu měli 7. listopadu roku 1964 v Příbrami, ačkoli oba žijí od dětství na Písecku. „Tenkrát jsem si to tak vymyslela a bylo to tam moc hezké. Měli jsme svatbu na úřadě, protože jako učitelka jsem ji ani mít v kostele nesměla. Rodiče by si to sice přáli, ale nám to vůbec nevadilo,“ zavzpomínala Marie Ježková.

Oslavu smaragdové svatby plánovali jen v rodinném kruhu. Jejich děti jim ale přichystaly překvapení. Zařídily slavnostní obřad na obecním úřadě v Králově Lhotě. „Počítali jsme jen s domácí oslavou, ale mladí se domluvilia řekli nám: Ve tři čtvrtě na jedenáct buďte oblečení a někam pojedeme. Nikdo nám nic neprozradil. Posadili nás do auta, objeli s námi pár chalup a zastavili před obecním úřadem, kde byla původně škola, ve které jsem kdysi učila a také jsem tam bydlela ve služebním bytě. Po 55 letech jsme se vrátili na místo, kde jsme jako manželé začínali a kde se nám narodila i dcera. Udělali nám tím velkou radost,“ prozradili společně manželé.

Králova Lhota se jim stala osudnou. I když Marie pochází ze samoty u Probulova, které se říká Doly, a Ladislav z nedalekého Laziště, seznámili se v Orlíku nad Vltavou v tehdejším kulturním domě v kině, ze kterého je dnes tělocvična. Osud jejich vztahu přál, oba v té době pracovali v Králově Lhotě – Marie jako učitelka a Ladislav jako řidič v zemědělském družstvu. Potkávali se i v družstevní jídelně, kam chodili na oběd.

V Králově Lhotě bývala jednotřídka, ve které byli žáci od 1. do 5. třídy. „Děti tam byly zlaté. Bylo tam domácí prostředí, měli jsme tam zahradu a hřiště. Bylo tam ale málo dětí, a tak se v roce 1967 škola zavřela,“ připomněla Marie. V té době byla na mateřské dovolené. Po ní nastoupila jako učitelka do školy v Čimelicích a po roce pak do školy v Orlíku nad Vltavou, kde pracovala až do důchodu jako ředitelka a jako učitelka ještě přes důchod. „Dnes tam mají patnáct žáků, ale kdysi tam bývalo dvě stě dětí a učilo se i na faře. Měla jsem tehdy ve třídě až pětatřicet dětí,“ zavzpomínala Marie.

Dnes se manželé starají o pravnoučata. „Máme dceru a syna, od nich čtyři vnukya od nich pět pravnoučat. Dříve jsme se starali o vnuky, teď se staráme o pravnoučata, protože mladí pracují na směny. Dětem se u nás líbí, a když můžu, tak se o ně ráda postarám,“ dodala Marie.

S manželem se shodují na tom, že mají rádi kulturu a nenechají si ujít ani plesy.Ještě před pár lety jezdili na dovolenou k moři. V posledních letech jezdí vždy na týden do lázní. „Dokud můžeme, chceme si to užít,“ uzavřeli oba s úsměvem.