Aktuální situaci jsme sledovali on-line

20.45: Podle policejní mluvčí Lenky Holické situaci na sídlišti Máj i v okolí dál monitoruje několik stovek policistů, městských strážníků i členů policejního antikonfliktního týmu. K dispozici je stále i vrtulník Policie České republiky. Lenka Holická potvrdila, že svolavatel kulturně společenské akce, která přibližně v poledne začala na sídlišti Máj, splnil všechny podmínky nutné ke konání shromáždění. "Zato účastníci protestu svolaného na náměstí Přemysla Otakara II., jichž bylo několik stovek, se po několika desítkách minut dali na neohlášený a nepovolený pochod směrem na sídliště Máj. I přes opakované upozornění ze strany policistů se vydali do ulic a směřovali na sídliště se záměrem narušit zde konanou akci," zrekapitulovala Lenka Holická.

20.23: Celkem deset lidí ošetřili v sobotu odpoledne na Máji českobudějovičtí záchranáři. Podle mluvčí záchranky Petry Kafkové mezi nimi byli tři policisté. "Všechna zranění jsou spíše lehčí, většinou se jedná o tržné rány způsobené gumovými projektily a střepy, zaznamenali jsme i úrazy hlavy," upřesnila Petra Kafková s tím, že u většiny zraněných nebude nutná hospitalizace.

19.49: Nepovolený pochod extremistů na sídliště Máj a následné výtržnosti mezi panelovými domy zaměstnaly policisty. Podle jejich mluvčí Lenky Holické zadrželi celkem 28 osob, přičemž nyní budou strážci zákona vyhodnocovat, kolik lidí z uvedeného počtu spáchalo přestupek a kolik demonstrujících se dopustilo trestněprávního jednání. Při potyčkách s výtržníky se lehce zranili dva policisté, kteří jsou nyní v péči lékařů českobudějovické nemocnice. "Zásah na místě ještě neskončil," řekla Lenka Holická.

19.35: Organizátor protestu svolaného na 16. hodinu na českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. Michal Choura říká, že on ani spoluorganizátorka demonstrace proti situaci na sídlišti Máj zákon o právu shromažďovacím neporušili. "Akci jsme na náměstí oficiálně ukončili 10 nebo 12 minut před pátou hodinou odpoledne, tedy ještě předtím, než se dav lidí vydal směrem na Máj. Ten pochod rozhodně nebyl v naší režii," sdělil našemu Deníku Michal Choura. Protest na náměstí podle něj svůj účel splnil, podařilo se upozornit na neutěšenou situaci na Máji. "Akci hodnotím pozitivně, tedy až na projevy několika jedinců, kteří na náměstí vykřikovali rasistická hesla. Ty jsme museli usměrňovat za pomoci megafonu," doplnil Michal Choura, který byl v sobotu kolem půl osmé večer podle svých slov doma. Policie jej nekontaktovala.

19.10: Část demonstrantů stále zůstává v ulici Antonína Barcala, jejich protest je však už poklidnější, vzduchem nelétají kameny. Policisté vyhodnocují dnešní zásah, bližší informace o počtu zadržených přinesou po půl osmé.

18.25: Radikální část protestujících se přesunula na ulici Antonína Barcala. Na policisty, kteří před nimi stojí v kordonu, házejí extremisté kameny. Kolem přijíždí policejní auto s rozbitým předním sklem, škod a zraněných bude zřejmě více.

18.10: V části ulice J. Bendy u křižovatky s ulicí Dubenskou zůstala asi padesátka protestujících, kteří po policistech schovaných za štíty házeli kameny. Ty létaly i na automobily zaparkované okolo, tudíž lidé měli snahu rychle přeparkovat. Jeden z kamenů zasáhl kolemjdoucího člověka. 

18.00: Situace na Máji se podle všeho uklidňuje. V ulici J. Bendy zůstává asi jen stovka protestujících, kteří sem přišli z náměstí. Od obyvatel sídliště je odděluje nepropustný policejní kordon. Po demonstrantech zůstaly na ulici tři převržené kontejnery a obrovský nepořádek. Třiatřicetiletý Miloš O., který vše sledoval, i přes tento nepořádek s protestem souhlasí. "Situace na Máji se musí řešit. A dokud lidi nevyjdou do ulic, nic se nezmění," zdůvodnil svůj postoj.

17.49: Na Máj vyjeli před malou chvílí členové posádky Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje (ZZS). Podle mluvčí ZZS Petry Kafkové bylo ohlášeno lehké zranění jednoho policisty. "Nevím jistě, zda má zranění přímou souvislost s protestním pochodem na Máj, ale záchranka vyjížděla právě do oblasti, kde protest vyvrcholil," řekla Petra Kafková.

17.40: V ulici J. Bendy hoří kontejner a také jeden z automobilů. Policejní kordon se snaží extremisty udržet v dostatečné vzdálenosti od účastníků shromáždění na sílidšti Máj, a to i s pomocí policejních psů a slzného plynu. Výjevy jako vystřižené z válečného filmu přilákaly desítky diváků. Mezi nimi je 34letý Martin P. "Přijde mi to přehnané. Situace na Máji by se měla řešit, ale extrémistické výpady některých lidí jsou zbytečné," komentoval situaci.

17.35: Demonstranti dorazili do ulice J. Bendy na sídliště Máj, kde házejí dělbuchy na panelové domy. Účastníci shromáždění za zklidnění sousedských vztahů, které se na sídlišti konalo od odpoledne, postávají opodál. Na místě jsou členové antikonfliktního policejního týmu, kteří se obě skupiny snaží udržet v dostatečné vzdálenosti od sebe. Podle policejní mluvčí Lenky Holické porušili organizátoři demonstrace svolané na náměstí Přemysla Otakara II. zákon o právu shromažďovacím, neboť průvod na sídliště Máj neohlásili a ani jim nebyl povolen. V akci je podle mluvčí také pořádková jednotka, na vše policisté nadále dohlížejí rovněž z vrtulníku.

17.10: Protestující postupují rychle k sídlišti Máj. Doprovází je velé množství policejních vozidel, strážci zákona na situaci dohlížejí i ze vzduchu. Doprava v krajském městě kvůli demonstrantům vázne, policisté nyní blokují například křižovatku Husovy třídy s Branišovskou ulicí, kde se účastníci shromáždění aktuálně nacházejí.

16.55: Početný dav lidí doprovázený policisty se vydal z náměstí Krajinskou ulicí. Zřejmě míří na sídliště Máj, kde se koná shromáždění za zlepšení sousedských vztahů v této části města. Nad hlavami protestujících krouží vrtulník.

16.30: Na náměstí Přemysla Otakara II. je asi pět stovek lidí. Obstoupili Samsonovu kašnu, ze které se stalo improvizované pódium pro řečníky. Ti mimo jiné zdůrazňují, že by se lidé měli přestat měřit dvojím metrem, zaznívají ale i různá rasistická hesla.

16.04: Situace ve městě není z pohledu policie nikterak dramatická. Policejní mluvčí Lenka Holická zmínila, že v pohotovosti jsou kromě příslušníků pořádkové policie také členové antikonfliktního týmu. "Monitorujeme několik osob, ale žádná z nich se zatím nedopustila přestupkového jednání," upřesnila Lenka Holická.

15.55: Českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. se zaplňuje lidmi. Jsou jich tu odhadem dvě stovky, mezi nimi i několik extremistických skupinek, jejichž členové vykřikují různá hesla. Protestní akci nikdo oficiálně nemoderuje, vytvořeno není ani žádné řečnické místo. Situaci mají pod dohledem strážci zákona, policejní kordon stojí na začátku Krajinské ulice - zřejmě proto, aby se demonstranti nemohli vydat směrem k Máji.

15.07: Josef Vasl, který bydlí v ulici V. Volfa na Máji, si myslí, že k uklidnění situace na českobudějovickém sídlišti by pomohli Romové v policejních hlídkách. "Mají u místní mládeže větší autoritu. Na celé město by stačily čtyři hlídky. Lidi by byli, ale nemají potřebné vzdělání," zmínil Josef Vasl.

14.45: "Nechceme vyvolávat další problémy, naopak nám jde o zlepšení vztahů s okolím," říká čtyřiadvacetiletý Patrik, jeden z účastníků shromáždění na Máji. "Vadí nám nenávistné projevy proti Romům," doplnil.

14.20: Na náměstí Přemysla Otakara II. je prozatím klid. Prostranství u Samsonovy kašny patří svatebčanům, kteří se tady fotografují. Jedinou předzvěstí blížícího se protestu je dvojice policistů, která tady hlídkuje, a policejní auto kroužící kolem náměstí.

13.20: Shromáždění na Máji je podle zástupce svolavatele Markuse Pape reakcí na demonstraci, která má začít v 16 hodin na náměstí Přemysla Otakara II. "Preventivně jsme ohlásili zábor ulic na Máji, aby tudy neprošel pochod, s nímž by mohly být spojeny násilnosti. My pořádáme poklidnou akci," řekl Markus Pape. Doplnil, že představitelé města by se měli zamyslet například nad počtem Romů v řadách strážníků městské policie. "Kdyby jich bylo více, mohli by napomoci k uklidnění situace na Máji, navíc by našli pracovní uplatnění," dodal Markus Pape.

13.07: U pošty na českobudějovickém sídlišti Máj se srotila skupinka asi padesáti lidí. Mezi nimi je i Markus Pape, zástupce svolavatele zdejší akce, jejímž smyslem je prý zlepšení sousedských vztahů na Máji. Shromáždění, které by tady mělo trvat až do 22. hodiny, zahájí bohoslužba. Celebrovat ji bude romský duchovní. Následovat mají hudební produkce a také některé proslovy. Situaci nadále monitorují desítky policistů.

11.03: Na českobudějovickém sídlišti Máj je prozatím klid, na situaci zde dohlížejí desítky strážců zákona. Podle policejní mluvčí Lenky Holické monitorují policisté situaci na celém území města, k případnému zásahu jsou v záloze připraveni členové pořádkové jednotky. "Jsme v kontaktu s městskou policií, která situaci rovněž monitoruje," doplnila mluvčí.

Varování vydali policisté i magistrát

Davy lidí zřejmě vyjdou v sobotu do českobudějovických ulic, varovali v pátek policisté i pracovníci českobudějovického magistrátu. V krajském městě se uskutečnily hned dvě demonstrace, které souvisí s problémy sídliště Máj. Vrcholí tím konflikt 
z minulého týdne, kdy se na dětském hřišti poprali místní obyvatelé a zasahovat musela i policie. Ta na sobotu posílila hlídky, magistrát doporučil přeparkovat auta.

První shromáždění začalo už dopoledne přímo na sídlišti, druhé se uskutečnilo od 16 hodin na náměstí Přemysla Otakara II. „Na Facebooku potvrdilo účast více než 1780 lidí, ale reálně očekáváme zhruba tisícovku účastníků," potvrdil v pátek pořadatel Michal Ch. Akce má podle něj poukázat na potíže se soužitím s početnou komunitou sociálně slabších, jejíž většinu tvoří Romové.

Obyvatelé Máje v pátek odpoledne o demonstraci už většinou věděli. Kladně na ni reagovala například dvacetiletá Jana Kotrlová. „Už se tu s tím musí něco dělat a myslím, že taková akce je dobrý základ, jak poukázat na problémy. Kamarád zažil incident, kdy ho bezdůvodně zbili, v létě se tu kvůli hluku nedá spát," komentovala.

Rezervovanější postoj měl Jaroslav Paprštein. „Budeme to asi trochu sledovat, ale nijak se nezapojíme. Myslím, že takové akce ani jedné straně nepomůžou. Potíž je ve špatném systému, státu, který se o lidi nestará," řekl.

Českobudějovická radnice upozornila obyvatele města, že je nutné v sobotu počítat 
s komplikacemi. Lidé by například neměli nechávat svá auta v místech, kde se budou demonstrace konat.